Hlavní obsah

Třinec - Litvínov 1:3Stav série 0:1Litvínov na rozdíl od Třince řádil v přesilovkách a má první finálové vítězství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kubát 0 : 1
27. Polanský 1 : 1
34. Lukeš 1 : 2
39. Pavelka 1 : 3
Záznam online reportáže

Třinec
Aktualizováno

Hokejisté Litvínova v sobotním úvodním finále play off Tipsport extraligy vyhráli ve Werk aréně nad domácím Třincem 3:1 a v sérii se ujali vedení 1:0. Severočeši v sobotním utkání zužitkovali tři přesilové hry, počínali si kvalitně v defenzivě a jako první celek v letošních vyřazovacích bojích uspěli v nové třinecké hale. Gólem a dvěma přihrávkami zařídil výhru Severočechů František Lukeš. Druhý vzájemný duel obou týmů je na programu v neděli od 17:20 hodin opět v Třinci.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radost Litvínova z vedoucího gólu Karla Kubáta.

Článek
Fotogalerie

Třinecký trenér Kalous překvapil před prvním finálovým vhazováním roztržením sehraných hokejových "dvojčat" Polanského s Adamským, ale efekt jeho taktická rošáda nepřinesla.

Hned v úvodu zmáčkli domácí soupeře v přesilovce, při které hostující Chaloupka navíc přišel o hokejku, ale velký tlak a stoprocentní Hrňovu šanci zhatil s přehledem chytající Francouz. Severočeši se z prvotního náporu ale bleskově otřepali a Kubát v první přesilovce v šesté minutě švihem z pravého kruhu prostřelil Hrubce.

Přízrak výtečně chytajícího Francouze se Ocelářům začal vyjevovat hned od prvních finálových minut. Irgl dostal od Linharta parádní pas do jízdy, ale ani třinecký semifinálový žolík ze sóla na litvínovského brankáře nevyzrál. Mírně navrch měli domácí, ale na šance byla partie naprosto vyrovnaná. Těsně před koncem první třetiny mohl vedení Litvínova navýšit Trávníček, ale po brejku dva na jednoho Hrubce nepropálil.

Excelentní přesilovky Vervy

Zatěžkávací zkouškou si litvínovské ambice prošly v první desetiminutovce druhé části. Třinec v sérii přesilových her pořádně přitlačil. Propásl výhodu pěti proti třem, ale pak se dokázal prosadit Polanský, který bekovi před brankou šikovně nadzvedl hůl, ukradl puk a z otočky skóroval.

Jenže početní výhody dnes byly excelentní disciplínou Litvínova. Hlavně Lukeš si v nich počínal jako ryba ve vodě a zinscenoval dvě rychlé odpovědi. Nejprve v 34. minutě příklepem z voleje vymetl Hrubcovi šibenici a pak střílenou přihrávkou vybídl ke gólové teči ještě Pavelku.

Pro třetí část domácí trenéři seskládali všechny třinecké hvězdy do dvou útoků a Oceláři ještě na pár střídání ožili. Ale jejich tlak brzy uvadl. Osm minut před koncem mohl naopak vše vyřešit Trávníček. Jak jinak než v přesilovce měl na holi tři gólové příležitosti, které mu však bravurně zlikvidoval Hrubec. Domácí v závěrečné minutě ještě odvolali brankáře, ale nic významného už se na ledě nestalo.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Polanský (Orsava, Irgl) - 6. Kubát (Lukeš), 34. Lukeš (Hübl, Kubát), 39. Pavelka (Lukeš, Hübl). Rozhodčí: Hradil, Šír - Bláha, Svoboda. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:3. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 0:1.
Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Hrabal (28. Foltýn), M. Doudera - Hrňa, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Orsava - Dravecký, Plíhal, Adamský - Ciencala, Matuš, Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, Z. Sklenička, Gula, T. Pavelka - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.
Jak dopadne druhý finálový duel play off mezi Třincem a Litvínovem?
Zvítězí Oceláři
32 %
Chemici přidají druhé vítězství
68 %
Celkem hlasovalo 8607 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.