Hlavní obsah

Porto - Bayern 3:1Draci si senzačně vyšlápli na Bayern, Barca konečně dobyla Paříž

Praha
Aktualizováno

Rozdílně si ve středečních úvodních zápasech čtvrtfinále vedli dva velcí favorité fotbalové Ligy mistrů. Barcelona až na čtvrtý pokus dobyla hřiště Paris St. Germain a po výhře 3:1 je jednou nohou v semifinále. Zato Bayern Mnichov si zadělal na velké problémy! V Portu se nechal zaskočit mohutným nástupem domácích Draků a po přehlídce hrubek tam nakonec prohrál 1:3. Porto tak drží v soutěži neporazitelnost a před odvetou má nečekaně velké šance.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Ricardo Quaresma (vlevo) se raduje společně se spoluhráči z Porta z gólu, který vstřelil brankáři Bayernu Manuelovi Neuerovi (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Jsou favoritem na postup, svou cestu však začali tam, kde nehrají rádi. Fotbalisté Barcelony zatím ještě nikdy v historii na hřišti PSG nevyhráli (dvě prohry, jedna remíza), ve Francii navíc naposledy zvítězili v říjnu 2001 v Lyonu...

Tentokrát však Barca uchopila pařížskou misi za správný konec. Hned ve 14. minutě se navnadil Messi, krásnou technickou střelou trefil tyč Siriguovy branky. O čtyři minuty později pak argentinský virtuóz skvěle uvolnil do šestnáctky svého brazilského parťáka Neymara, který střelou po zemi nedal gólmanovi šanci.

Barcelona pak kontrolovala vývoj zápasu strojovou kombinací, jak jen ona to umí. Jen jednou se domácím hrajícím bez potrestaného kanonýra Zlatana Ibrahimovice naskytla možnost výrazného přečíslení, akci však zazdil Cavani.

Po přestávce se zřejmě celý dvojzápas rozhodl. Do té doby nenápadný Suárez v 67. minutě nasadil Davidu Luizovi jesličky, přešel přes dva další obránce a vstřelil druhý gól večera. A když mohl Cavani tvrdou střelou snížit, zaskvěl se brankář ter Stegen.

Třetí ránu zasadil Pařížanům znovu Suárez - a opět poté, co před finálním zakončením zostudil Davida Luize dalšími jesličkami!

Nakonec se i na PSG štěstí usmálo. Van der Wiel tvrdě vypálil a střídající Mathieu tečoval míč do vlastní brány.

Bavorský gigant stál na vratkých nohou

Zatímco Bayern Mnichov myslí na čtvrtý postup do semifinále za sebou, domácí Porto bylo mezi nejlepší čtyřkou naposledy v sezóně 2003/04, kdy celou LM vyhrálo.

Zápas měl šokující úvod. Hned ve 2. minutě musel brankář Neuer hasit chybu Xabiho Alonsa, podrazil Martíneze a kopala se penalta. Quaresma ji jistě proměnil a favorit prohrával. Nejen to. V 10. minutě už Draci vedli 2:0! Další fatální hrubku v obraně vyrobil Dante, o míč ho obral Quaresma a sólo znovu završil gólem. Nadšení diváků na Dragau neznalo mezí...

Jenže Bayern je podle bookmakerů vůbec největším favoritem na celkový triumf v Lize mistrů. Poměrně brzy se dokázal dostat na kontakt, Boatengův prudký centr do šestnáctky Alcántara zužitkoval ve snižující trefu. Mnichovští měli navíc i kliku, Sandrův nepovedený centr propadl Neuerovi mezi rukama a skončil na břevně.

Nebyl to večer bavorského favorita. Ve druhém poločase vyrobil další hrubku Boateng, po Sandrově pasu se míče chopil Martínez a po hokejovém blafáku zasunul míč do sítě.

Bayern vůbec poprvé prohrál na půdě portugalského soupeře, na druhou stranu Porto drží v soutěži v této sezóně neporazitelnost a doma neprohrálo posledních deset pohárových zápasů.

Úvodní čtvrtfinálové zápasy fotbalové Ligy mistrů:
FC Porto - Bayern Mnichov 3:1 (2:1)
Branky: 3. z pen. a 10. Quaresma, 65. Martínez - 28. Thiago. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste (všichni Šp.). Diváci: 50.092.
Porto: Fabiano - Danilo, Maicon, Martins Indi, Alex Sandro - Herrera, Casemiro, Ó. Torres (75. R. Neves) - Quaresma (85. Evandro), Martínez, Brahimi (80. Hernani). Trenér: Lopetegui.
Bayern: Neuer - Rafinha, Dante, Boateng, Bernat - Lahm, Alonso (74. Badstuber), Thiago - Müller, Lewandowski, Götze (56. Rode). Trenér: Guardiola.
Paris St. Germain - FC Barcelona 1:3 (0:1)
Branky: 82. vlastní Mathieu - 67. a 79. Suárez, 18. Neymar. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin (všichni Angl.). Diváci: 46.000.
PSG: Sirigu - Van der Wiel, Marquinhos, Thiago Silva (21. David Luiz), Maxwell - Matuidi, Cabaye, Rabiot (65. Lucas) - Pastore, Cavani, Lavezzi. Trenér: Blanc.
Barcelona: Ter Stegen - Montoya (80. Adriano), Piqué, Mascherano, Alba - Busquets - Rakitič (74. Mathieu), Iniesta (53. Xavi) - Neymar, Messi, Suárez. Trenér: Enrique.

Reklama

Související témata: