Hlavní obsah

Krasnodar - Sparta 0:3Paráda! Sparta rozdrtila Krasnodar a je v osmifinále Evropské ligy!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Mareček 0 : 1
57. Frýdek 0 : 2
70. Fatai 0 : 3
Záznam online reportáže

Krasnodar
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty poprvé v historii otevřeli bránu osmifinále Evropské ligy. V odvetě 1. kola play off této soutěže porazili silný FK Krasnodar na jeho půdě vysoko 3:0 góly Marečka, Frýdka a Fataie z druhé půle. Soupeře pro osmifinále se dozvědí při pátečním losu v Nyonu (od 13 hodin). Pražané vyhráli i první zápas doma 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Mareček (druhý zleva) vstřelil úvodní gól Sparty v odvetě EL na hřišti Krasnodaru.

Článek
Fotogalerie

Sparťané, kteří i do odvety vyrukovali na Krasnodar bez zraněného kapitána Davida Lafaty, se do osmifinále dostali na třetí pokus. Předchozí dva, v roce 2011 s Liverpoolem a o dva roky později proti Chelsea, jim nevyšly. Dosavadním maximem v této soutěži včetně jejího předchůdce Poháru UEFA je čtvrtfinále z jara 1984.

Před téměř patnácti tisíci diváky na stadiónu Kubáně Krasnodar začali mnohem lépe domácí. Od první sekundy se vrhli do útoku, ve snaze co nejdřív smazat jednobrankové manko. Už ve 4. minutě se jim to mohlo podařit, útočník Ari postupoval sám na Davida Bičíka, vypálil však vedle. Stejně se vedlo o chvíli později i jeho spoluhráči Achmedovi.

Ve 20. minutě unikl po levé straně Smolov, Mamajev ale zblízka branku netrefil. Tlak Býků, jak se domácím přezdívá, lehce povolil okolo 25. min., kdy se Sparta na chvíli usadila na jejich polovině. Za moment však Jakub Brabec výtečně zblokoval ránu Ariho.

Domácí dál mocně útočili, v 35. min. si málem dal vlastní gól Lukáš Mareček. V závěru úvodního dějství se chytal za hlavu Mamajev, když ze tří metrů hlavičkoval nad branku. Krátce před pauzou zkusil přehodit brankáře Dykana Costa, míč ale skončil na horní síti.

Tři údery po pauze

Po přestávce však Sparta odstartovala obrat a třemi góly dala Rusům mat. V 51. minutě udeřila poprvé: Ondřej Zahustel se protáhl do pokutového území, jeho zpětnou přihrávku usměrnil do branky netradiční střelec Lukáš Mareček.

O šest minut později bylo ještě veseleji, když se po centru Bořka Dočkala prosadil hlavou z malého vápna Martin Frýdek. V té chvíli bylo o postupu definitivně rozhodnuto, domácí by totiž museli vstřelit 4 góly. Což se samozřejmě nestalo. Navíc Krasnodar, který od 69. minuty dohrával bez vyloučeného Kaborého, Sparta dorazila třetí brankou, jejímž autorem byl Fatai. Po závěrečném hvizdu tak mohla slavit vytoužený postup.

Odvetné utkání 2. kola Evropské ligy:
FK Krasnodar - Sparta Praha 0:3 (0:0)
Branky: 51. Mareček, 57. Frýdek, 70. Fatai. Rozhodčí: Johannesson - Nilsson, Culum (všichni Švéd.). ŽK: Kaboré, Pereyra, Smolov - Mareček, Fatai. ČK: 69. Kaboré. Diváci: 14 850. První zápas: 0:1, postoupila Sparta.
Krasnodar: Dykan - Petrov, Strandberg, Granqvist, Kalešin - Achmedov, Kaboré, Pereyra (62. Wanderson) - Smolov (75. Torbinskij), Ari, Mamajev (62. Joáozinho). Trenér: Kononov.
Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Krejčí, Dočkal (84. Konaté), Vácha, Mareček (79. Matějovský), Frýdek - Fatai (76. Juliš). Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: