Hlavní obsah

Patříme sem, překvapuje Mourinho po sestupu do Evropské ligy. Manchester ji musí vyhrát!

Manchester

Fotbalová Liga mistrů bez Manchesteru United? Nepředstavitelné! Však také letošní absence Rudých ďáblů přispěla k tomu, že nejsilnější evropské ligy dostaly v milionářské soutěži od roku 2018 ještě víc zástupců. Rudí ďáblové zatím musejí letošní ročník přečkat v Evropské lize. A to si pište, že pod vedením nového kouče José Mourinha budou jejím nejatraktivnějším lákadlem.

Foto: Carl Recine, Reuters

Kapitáne, chci trofej! José Mourinho a Wayne Rooney...

Článek
Fotogalerie

Velký návrat. Byl ještě hodně mladý, když v roce 2003 přivedl Porto k triumfu v Poháru UEFA. O rok později se příběh senzačně opakoval v Lize mistrů - a od té doby se José Mourinho do poháru číslo dva, který se mezitím přejmenoval na Evropskou ligu, nepodíval.

„Na druhou stranu jsem stihl snad 130 zápasů v Lize mistrů. Nějak jsem už ztratil pojem o číslech... Každopádně jsem odehrál velká finále, semifinále a spoustu dalších zápasů, pro které má tahle práce smysl," bilancuje Special One v televizním magazínu Evropské ligy.

Tahle trofej nám ještě chybí...

Po štacích v Chelsea, Interu Milán a Realu Madrid teď dorazil na Old Trafford, aby Manchesteru United vrátil dominanci, morálku a dovedl ho zpátky na vrchol. Po svém předchůdci Van Gaalovi zdědil právě jen pohárovou soutěž útěchy.

„Manchester United a já jdeme do Evropské ligy s respektem k soutěži. Ne s tím, že sem nepatříme. Patříme do Evropské ligy, protože v ní prostě jsme," říká trochu překvapivě Mourinho a avizuje nejvyšší ambice.

„Přístup, který od hráčů vyžaduji, je, že se budeme snažit Evropskou ligu vyhrát. Konec konců jde o evropský pohár a také o trofej, kterou Manchester ještě nikdy nevyhrál," poukazuje 53letý portugalský kouč.

Společnost jako v Lize mistrů

Je to překvapivé, ale je to tak. Pohár mistrů a následně Ligu mistrů vyhráli United celkem třikrát, v klubové vitríně mají také po jednom Superpoháru a Poháru vítězů pohárů. Trofeje z Poháru UEFA a posléze Evropské ligy však vedle nich chybí.

„Los nás svedl s týmy, jež by klidně mohly hrát i Ligu mistrů. Silný turecký Fenerbahce Istanbul, tradiční nizozemský klub Feyenoord Rotterdam," představuje Mourinho společnost ve skupině A, kterou doplňuje ještě ukrajinský Luhansk.

Manchester ve čtvrtek začíná na hřišti Feyenoordu, aktuálně lídra nizozemské ligy. „Velmi těžká skupina - a my k ní musíme přistoupit zodpovědně," vyhlašuje Mourinho.

Zápas se hraje od 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport2.

Vyhraje Manchester United startující ročník Evropské ligy?
Ano
38 %
Ne
62 %
Celkem hlasovalo 3712 čtenářů.

Reklama

Související témata: