Hlavní obsah

Sparta chce ve Skotsku postupovou naději

EDINBURGH

Uhrát výsledek, který jim zachová postupovou naději pro odvetu, chtějí fotbalisté Sparty v Edinburghu. Na místním ragbyovém stadiónu Murrayfield s kapacitou 60 000 diváků, jenž má být ale zaplněn sotva zpoloviny, tam na ně čeká v 1. kole Poháru UEFA vicemistr skotské ligy, místní Hearts of Midlothian.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Musíme se domácím vyrovnat v důrazu a nasazení, ale je třeba zachovat chladnou hlavu a zbytečně se nezbavovat míče. Pokud bychom jen naznačili, že máme strach, tak nás zničí. Mají výborné hrotové útočníky, které bude nutné udržet co nejdál od brány a nepouštět je k centrům," hledal recept na soupeře sparťanský kouč Michal Bílek.

"Chceme hrát poctivě vzadu, ale budeme se snažit dát gól. Když tu uhrajeme solidní výsledek, věřím v náš postup," dodal trenér po příletu do skotského města, kde včera v poledne vládlo příjemné počasí pozdního léta. Sparťané viděli protivníka na videu nejen v ligovém zápase s Rangers, ale také v boji o Ligu mistrů proti AEK Atény. "S Rangers to byl typický ostrovní fotbal v plném tempu, 90 minut nahoru, dolů. Naopak Atény kombinační hrou nepustily Hearts vůbec do hry," líčil Bílek.

Jak dopadne zápas Hearts - Sparta?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

"Zápas Hearts s Glasgow Rangers byla docela divočina, hrálo se hodně tvrdě. To nás určitě taky čeká, fotbal hodně od podlahy a pořádně ostré souboje. Hrají hodně vzduchem a jejich pravý obránce Neilson, když hází aut, je to, jako kdyby kopal roh nebo trestňák," nabídl své poznatky gólman Jaromír Blažek.

"Rozhodně jsme do Skotska nepřijeli prohrát, uděláme maximum pro dobrý výsledek, který by dával co největší naději na postup z pražské odvety. Zatím vidím šance půl na půl," doplnil brankář. Také útočník Libor Došek tuší, že ho čekají tvrdé bitvy se skotskou obranou. "Bude to náročné, ale nebojím se. Umějí také dát ránu. Jezdí celý zápas, na nic není čas. Jakmile si podržíte míč, už na vás letí skluzem. Rozhodně se nenecháme rozkopat," odmítl strach útočník.

Bednář sází na důraz

Hearts patří litevskému miliardáři Romanovovi a tým trénuje jeho krajan Valdas Ivanauskas, který má v kádru také dva české útočníky. Zatímco Michal Pospíšil je zraněný, Roman Bednář by měl v dnešním utkání nastoupit.

"Ve středu jsem si užíval volno s přítelkyní. Trénink jsme měli až odpoledne a na něm jsme rozebírali Spartu. Prozradil jsem nějaké informace o jejích hráčích. Budeme si muset dát pozor na její kombinace i nebezpečné protiútoky. Přehrát bychom ji měli důrazem, presingem na půlce a tvrdostí. Škoda že se nehraje na našem Tynecastle Stadiu, kde by byla lepší atmosféra. Každopádně si doma chceme vytvořit dobrou pozici pro postup," řekl Právu Bednář.

Předpokládané sestavy:
Hearts: Gordon - Neilson, Pressley, Berra, Fyssas - Beslija, Hartley, Brellier, McCann - Pinilla, Bednář.
Sparta: Blažek - Pospěch, Homola, Řepka, Kadlec - Šimák, Sylvestre, Sivok, Kolář - Došek, Lustrinelli.
Zápas začne ve 20:45 a řídit ho bude italská trojice rozhodčích Paolo Bertini, Marcello Ambrosino a Fabrizio Lanciani.  České televizní stanice zápas nevysílají, přímé vstupy od 21.05 h připravuje Radiožurnál.

Reklama

Související témata: