Hlavní obsah

Otřesné podmínky, špatná hygiena a drsné prostředí. Grinerová je v trestanecké kolonii v Mordvinsku

V otřesných a nehygienických podmínkách na drsném místě a s omezeným přístupem k lékařské péči. Tak popisují lidskoprávní organizace trestaneckou kolonii v Mordvinsku zhruba 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, kam byla podle agentury Reuters převezena slavná americká basketbalistka Brittney Grinerová. Ta si v Rusku odpykává trest za to, že u ní ruská policie nalezla elektronické cigarety obsahující konopný olej.

Foto: Profimedia.cz

Ženské vězenkyně v trestanecké kolonii nedaleko města Gornyi. Ilustrační foto

Článek

Dvojnásobná olympijská vítězka Grinerová byla v srpnu odsouzena k devítiletému vězení za pašování drog poté, co policie v únoru na moskevském letišti našla v jejích zavazadlech náplně do elektronické cigarety obsahující konopný olej. Na konci října jí soud zamítl odvolání a minulý týden její právníci oznámili, že byla 4. listopadu převezena z vazební věznice do trestanecké kolonie na neznámé místo.

Agentura Reuters nyní uvedla, že se Grinerová nachází v ženské trestanecké kolonii IK-2 v Javasu. V regionu Mordvisko si odpykává trest mimo jiné další Američan Paul Whelan, jenž byl předloni odsouzen na 16 let za špionáž.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Brittney Grinerová u soudu.

Zástupci lidskoprávních organizací a bývalí vězni popisují podmínky v ruských trestaneckých koloniích jako drsné, nehygienické a s omezeným přístupem k lékařské péči.

Zatčením Grinerové v době napjatých vztahů mezi USA a Ruskem kvůli invazi na Ukrajině se zabývali vysocí představitelé obou států. Spekulovalo se o tom, že by se dvaatřicetiletá basketbalistka a Whelan mohli stát součástí výměny vězňů.

Reklama

Související témata: