Hlavní obsah

Sosenka se už s neúčastí na Giru smířil

PRAHA

Pro cyklisty týmu Acqua&Sapone měl být květnový závod Giro d'Italia vrcholem sezóny a moc se na něm chtěl předvést i Čech Ondřej Sosenka. Jenže všechno nakonec dopadlo úplně jinak. Italská stáj se na 99 procent na startu neobjeví. Kromě 20 elitních stájí ProTour byly zatím uděleny dvě divoké karty pro italské stáje Panaria a Selle Italia.

Foto: archiv

Ondřej Sosenka

Článek

"Možná to tak i skončí, i když se mluvilo i o čtyřech divokých kartách. Je to obrovská nespravedlnost hlavně pro naše sponzory. Jsou za tím velké zákulisní boje," má jasno Sosenka, jeden z lídrů týmu. Definitivní rozhodnutí padne 11. dubna. "Vypadá to ale tak, že nepojedeme. Já už jsem se s tím smířil," tvrdí český závodník.

Start si prý zaplatili

Selle Italia skončila vloni v žebříčku s velkým bodovým odstupem za jeho týmem, přesto jí start na Giru nemine. "Byli jsme před nimi asi o 1400 bodů. Je to podprůměrný tým, jenže firma Selle Italia se výrazně angažuje jako sponzor i na Giru. Mluví se o tom, že to podmázli, slyšel jsem o částce půl miliónu eur. Prostě peníze na prvním místě. My jsme to ovlivnit nemohli," říká už vyrovnaně Sosenka.

Jeho stáji zřejmě příliš nepomohla ani nedávná dopingová aféra ukrajinského závodníka Kobzarenka. Sosenka má informace jen zprostředkované, protože se celá věc stala v Belgii a on v té době trénoval a závodil s druhou částí týmu Acqua&Sapone v Itálii.

"Jeden z našich závodníků vyhazoval cestou na trénink do odpadkového koše igelitový pytlík s obaly od povolených vitamínů a použité injekční stříkačky pro jejich aplikaci," přibližuje 29letý český reprezentant.

"Všiml si toho policista, do večera si zařídil povolení a ještě ten den proběhla v hotelu, kde tým bydlel, razie. Všechno prohledali a v kufru Kobzarenka našli nějaký zakázaný preparát. Vzali to na rozbor a výsledky budou až za měsíc. Kobzarenko byl ale postaven mimo tým. Udělal chybu a musí za ni pykat."

Chce shodit tři kila

Dvoumetrový závodník je v Itálii už dva měsíce, nyní se chystá na závod Settimana Cyclistica Lombarda, který startuje zítra. "Beru to tak, že musím prodat formu jinde. Tvrdě trénuju, od ledna mám najeto přes 9000 kilometrů. Tolik jsem ještě nikdy neměl. Všechny dosavadní závody beru hlavně jako dobrou přípravu. Poprvé bych se chtěl ukázat v co nejlepším světle koncem května v etapách Kolem Bavorska, kde by měl podle mých informací startovat třeba i Němec Ullrich," poodhaluje plány Sosenka.

V současné době ještě žádné oslnivé výsledky neočekává. "To, že jsem trochu v útlumu, je v pořádku. Potřebuju ještě shodit tři kila, abych se dostal na ideální váhu. Formu za každou cenu nehoním, vždycky u mě přichází až v květnu," zůstává v klidu.

Kromě zmíněného startu v Německu se chce představit v co nejlepším světle na mistrovství republiky a červencovém závodě Kolem Rakouska. "Chtěl bych ho vyhrát," plánuje z Itálie, kde zůstává ještě další měsíc.

Velký vrchol pro něj přijde i v září, kdy bude obhajovat vítězství v etapovém závodě Kolem Polska. "Letos je zařazen do kategorie ProTour, určitě tam bude nejlepší konkurence v historii. Za vítězství je údajně stejně bodů jako za třetí místo na Tour de France, což je samo o sobě obrovské lákadlo," uzavírá Sosenka.

Reklama