Hlavní obsah

Blažek: V Norimberku si to teď vyžírám, ale snad mě to posílí

PRAHA

Fotbalový brankář Jaromír Blažek by musel dlouho lovit v paměti, kdy zažíval tak trudné období jako v posledních týdnech. Jeho Norimberk se dál topí v sestupových vodách, média mu donekonečna vyčítají inkasované branky. A pětatřicetiletý gólman se navíc pustil i do války s fanoušky, kteří by v bráně raději viděli jeho konkurenty. Blažek sice neví, zda nepřijde o místo jedničky, ale věří, že se do konce sezóny jeho momentálně složitá situace ještě otočí k lepšímu.

Článek

"Je fakt, že teď si to všechno vyžírám až do konce. Když se něco začne kazit, tak kompletně. Já ale pevně doufám, že mi to neublíží a naopak z toho vyjdu jako silnější člověk," řekl Blažek v pondělním rozhovoru s ČTK. "Pořád si říkám, že všechno zlé je k něčemu dobré, musím bojovat a nevzdat to," podotkl Blažek.

Dlouholeté opoře pražské Sparty postavení Norimberku ani jeho pozice nejsou lhostejné, ale momentálně prý neví, kudy vede cesta z krize ven. "Pořád se to opakuje. Prohráváme, jsme na sestupových příčkách a dostáváme navíc samé blbé góly. Takže je jasné, že nálada v klubu ani u mě není bůhvíjaká," popisoval druhý brankář české reprezentace.

Pozice Norimberku se dramaticky horší každým odehraným zápasem. Bavorský klub v jarní části sezóny z pěti zápasů získal pouhé dva body, vypadl i z Poháru UEFA s Benfikou Lisabon. A Blažek je pro fanoušky i média živým terčem, často se ocitá pod palbou kritiky.

Za gesto k fanouškům se omlouval 

Všechno začalo v pohárovém utkání v Lisabonu, kdy pustil snadnou střelu z dálky. Pak se údajně podepsal i pod obdrženou branku s Chotěbuzí a v sobotu prý neměl čisté svědomí před prvním gólem v Hannoveru, když míč po centru ze strany vrátil přímo na kopačky skórujícího protihráče.

Blažek se však hájí. "Letos vím jen o dvou gólech, které byly "moje". Poprvé to bylo v jednom zápase hned na začátku sezóny a pak v Lisabonu," tvrdil. "Jinak ty góly jsou prostě smolné. Pořád to je po nějakých tečích, nebo se míč odrazí přímo před volného protihráče, s čímž se dá těžko něco dělat. V posledních zápasech se to opakuje pořád a někdy si říkám, že kdybych zůstal jen sedět v kabině, tak je to snad lepší," poznamenal ironicky Blažek.

Nejkrušnější chvíle jej potkaly minulou sobotu. V domácím zápase s Chotěbuzí na něj začali pískat vlastní fanoušci. Když Norimberk inkasoval vyrovnávací gól, začali vyvolávat jméno Blažkova náhradníka Klewera. A Blažek prstem přiloženým ke rtům naznačil, ať ztichnou. Tím zapálil rozbušku. "Bylo to udělané v emocích. Za to gesto jsem se omluvil, ale zpátky to nevezmu a ani nechci. Nemyslel jsem to nijak zle, šlo mi jen o dobro našeho týmu a lidi nám tím pískáním nepomohli. Přitom jsme jejich pomoc tolik potřebovali," vzpomínal Blažek na remízový duel s dalším sestupem ohroženým celkem.

V úterý jej čeká pohovor s trenérem

Teď s napětím čeká na úterní trénink, po němž bude mít pohovor s koučem Von Heesenem. "Měl bych se dozvědět, jestli budu pokračovat dál jako jednička," prozradil Blažek. Mrzí ho, že v Norimberku od loňského letního příchodu bojuje s všeobecnou nedůvěrou. Přitom při angažmá ve Spartě patřil mezi nedotknutelné hráče a platil za obletovanou hvězdu. "Už když jsem do Německa přišel, tak se o mně nepsalo příliš dobře. A to ve chvíli, aniž bych odehrál jediný zápas. Na podzim se mi dařilo, ke kritice nebyl důvod, ale teď se to zase všechno vrátilo," litoval Blažek.

"I kdybych něco udělal dobře, pořád by se u mě hledalo něco negativního. Ale teď tady zase možná všichni půjdou po Jendovi Kollerovi," připomněl Blažek trable svého spoluhráče, který čelí obvinění, že v sobotu údajně plivl na protihráče.

Zkušený gólman se ale svého krajana jednoznačně zastal. "Jestli se z toho udělá nějaká aféra, tak to bude pořádný nesmysl. Jenda na nikoho neplivl, jenom mu vylétly sliny z úst, když mluvil. To se přece může stát každému. Jenže my jsme teď ve složité situaci a každý si do nás ještě rád kopne," posteskl si Blažek.

Reklama

Související témata: