Hlavní obsah

Kliment platil ve Stuttgartu pokutu, zradila ho navigace

Stuttgart

V létě prožil útočník Jan Kliment pohádkový příběh. Díky absenci Matěje Vydry se dostal do nominace pro fotbalové ME hráčů do 21 let, v zápase se Srbskem se blýskl hattrickem a sáhl po něm Stuttgart. V Německu kroutí čtvrtý měsíc, a byť jeho herní vytížení není velké, s úvodem atraktivního angažmá je spokojený.

Foto: Profimedia.cz

Jan Kliment v dresu Stuttgartu se raduje z gólu.

Článek

„Neplánoval jsem, že budu hned po příchodu hrát a stanu se oporou, jsem rád za těch pár startů. Takhle jsem si začátek v Německu představoval," pochvaluje si 22letý Kliment.

V bundeslize doposud zasáhl do pěti utkání, proti Hoffenheimu zaznamenal v německé nejvyšší soutěži premiérovou trefu. Byl v sedmém nebi, tak brzy ji totiž nečekal. „Před sezónou jsem si říkal, že když přijde na jaře, bude to fajn. Možná mi branka pomohla i v hierarchii mužstva, v současné době jsem, myslím, třetím útočníkem," tvrdí Kliment.

V tuzemsku by jej za první gól neminul příspěvek do týmové kasy, ve Stuttgartu se však tento zvyk nedrží. „Docela jsem to přivítal. Platí se tu ale samozřejmě pokuty za různé prohřešky, už jsem taky jednu schytal," přiznává bývalý hráč Jihlavy. Jak k ní přišel? Stuttgart odlétal na ligový zápas a Kliment prošvihl sraz v letištní hale - navigace v autě nezvolila ideální trasu...

Taxíkem až k letadlu

„Dorazil jsem o pár minut později, následně mě taxík vezl po ranveji až k letadlu. Pokuty jsou ve Stuttgartu mastnější než v Česku, ale nebylo to nic strašného," culí se Kliment, jenž souhlasí s tvrzením hráčů, kteří prošli bundesligou, že oproti české soutěži má vyšší tempo.

„Je to o zvyku, nemám problém se přizpůsobit. Jízda je to i na trénincích, musíme nosit chrániče. Neexistuje, že když trénink trvá hoďku a půl, aby se všichni sbalili a hurá domů, každý si přidává. Pokud jsou ve Stuttgartu dva tréninky, jsem na stadiónu celý den," vypráví nejlepší střelec červnového ME jednadvacítek. Na turnaji si jej vyhlédl přímo kouč Stuttgartu Zorniger, jenž dohlíží, aby se Klimentův vývoj ubíral správným směrem.

„Trenér je správný řízek, vztah s ním mám dobrý, drží nade mnou ruku. Když jsem z prvních tréninků chodil brzy, vzal si mě jednou stranou a řekl mi: Mazej do posilovny. Zvykl jsem si to tak praktikovat," tvrdí Kliment.

V začátcích mu pomohl obránce Adam Hloušek, který v německém klubu působí od léta 2014. „Všechno mi hrozně moc usnadnil. Jenže si na něj nesmím příliš zvyknout, Adam tady věčně nebude. Musím se pořádně naučit německy. Už se jakž takž domluvím," těší Klimenta.

Reklama

Související témata: