Hlavní obsah

Startuje bundesliga. Prosadí se Darida nebo novic Kadeřábek? A co Jiráček?

Berlín

Deset českých fotbalistů je na soupiskách osmnácti bundesligových týmů. V Hamburku a Stuttgartu dokonce dva. Nováčky jsou reprezentační pravý obránce Pavel Kadeřábek, který přišel do Hoffenheimu ze Sparty, a letní přestupová "bomba" Jan Kliment, jenž upoutal skauty Stuttgartu na domácím evropském šampionátu jednadvacítek.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Kadeřábek z Hoffenheimu je jedním z dvou českých nováčků v bundeslize.

Článek

Do nejvyšší německé soutěže se vrátili dva útočníci. Václav Kadlec z hostování ve Spartě, jeho letní přípravu však zbrzdilo zranění kotníku. Tomáš Pekhart postoupil z druhé bundesligy s Ingolstadtem, který je považován za outsidera soutěže.

Vladimír Darida v létě změnil dres. Ze sestoupivšího Freiburgu přestoupil do ambiciózní Herthy Berlín. Jan Morávek, kdysi velký talent, minulou sezónu promarodil a doufá, že v té nadcházející si v dresu Augsburgu opět zahraje. Podivný osud potkal Petra Jiráčka. Koncem července mu dal Hamburk najevo, že s ním nepočítá, ovšem zařadil ho na soupisku.

Veteránem mezi krajánky je gólman Jaroslav Drobný, který hrával za Bochum, Hertu a pátým rokem už je v Hamburku. Nyní tak je nejdéle sloužícím českým fotbalistou v bundeslize poté, co ji na začátku léta opustil po osmi letech Pavel Krmaš.

Že soutěž je to náročná, poznal už během přípravy jeden z debutantů. „Ze začátku to byl šok, tahal jsem nohy po dvou trénincích, byly hrozně náročné. Pak jsme hráli přátelák. Tady se hrají v daleko vyšším tempu než u nás," přiznal bek Kadeřábek, jenž nově obléká dres Hoffenheimu.

Pak si navíc natáhl stehenní sval. „Stihl jsem aspoň závěr přípravy. Věřím, že si místo v základní sestavě vybojuju, i když je to tu fakt tvrdé. Přestup je ale dalším krokem výš v kariéře, i když ve Spartě jsem byl spokojený," podotkl Kadeřábek.

Češi v bundeslize:
Vladimír DARIDAzáložník,Hertha Berlín
Jaroslav DROBNÝbrankář, Hamburk SV
Theodor GEBRE SELASSIEobránce, Werder Brémy
Adam HLOUŠEKobránce, VfB Stuttgart
Petr JIRÁČEKzáložník, Hamburk SV
Pavel KADEŘÁBEKobránce, Hoffenheim
Václav KADLECútočník, Eintracht Frankfurt
Jan KLIMENTútočník, VfB Stuttgart
Jan MORÁVEKzáložník, Augsburg
Tomáš PEKHARTútočník, Ingolstadt

Reklama

Související témata: