Hlavní obsah

Dvě pražská derby lákají na čtrnácté kolo fotbalové ligy

PRAHA

Fotbalová Gambrinus liga nabídne českým fanouškům ve 14. kole hned dvě pražská derby a zároveň střetnutí mistra a vicemistra proti nováčkům ligy. Souboj prvního s předposledním bude v neděli k vidění ve vršovickém Edenu, kde tamní Slavia přivítá žižkovskou Viktorii. I ve druhém utkání se potkají týmy z opačných pólů tabulky, když na žižkovském stadiónu přivítá Bohemians Spartu.

Článek

O první tři ligové body se v roli hlavního kouče pokusí napotřetí získat trenér Stanislav Levý, jehož Zlín přivítá v sobotu fotbalisty Olomouce. Bude to ovšem těžký oříšek. Nejenže kouč Levý má ve svém novém působení za sebou dvě prohry bez vstřeleného gólu, ale Hanáci navíc nejsou týmem, jenž by byl v posledních týdnech lehce k poražení.

Svěřenci Zdeňka Psotky totiž nepoznali hořkost porážky v posledních pěti zápasech, když předtím inkasovali debakl 0:3 v Edenu od Slavie. Od té doby ovšem olomoucký stroj pracuje naplno, čehož je výsledkem třináct získaných bodů. „Pouze maximální nasazení a agresivita na samotné hraně nám mohou přinést úspěch. Musíme na soupeře vletět hned od začátku a ukázat mu, kdo je doma pánem,“ říká před sobotním duelem nejlepší zlínský střelec Martin Bača.

Kincl poprvé proti Spartě

V prvním pražském derby kola přivítají na žižkovském hřišti hráči Bohemians Praha Spartu. Domácí třináctý celek tabulky nasbíral doposud třináct bodů, zatímco letenský tým okupuje čtvrtou příčku a na vedoucí Slavii ztrácí již šest bodů. V kádru nováčka soutěže je hned několik hráčů, kteří dříve oblékali sparťanský dres. Martin Zbončák, Michal Kropík a Marek Kincl vědí, jaké to je hrát za letenský tým. Stejně tak Jiří Jeslínek, jenž je v celku Bohemians Praha z Letné na hostování. Zajímavý bude duel právě pro Marka Kincla, jenž se proti Spartě postaví vůbec poprvé, co letenský tým opustil.

Ostrý duel v Plzni, kdeh hraje Mladá Boleslav

Mladá Boleslav nezvládla poslední duel proti Baníku Ostrava, když na vlastním trávníku prohrála 0:2. Ztratila tak druhé místo v tabulce a na Slavii se dívá s pětibodovým odstupem. „Do Plzně jedeme odčinit porážku s Baníkem a navázat na naše předchozí povedené výkony,“říká odhodlaně kouč Středočechů Pavel Hapal, jenž nebude moci počítat s distancovaným stoperem Janíčkem. „Mladoboleslavští jsou určitě silní dopředu, ale řekl bych, že vzadu mají také okýnka,“ myslí si naopak obránce plzeňské Viktorie David Limberský.

Slavia chce proti Žižkovu odčinit závěr v Budějovicích 

V neděli večer se v Edenu bude hrát pražské derby. Ligový lídr Slavie hostí žižkovskou Viktorii pod vedením v pořadí letos již třetího kouče - Zdeňka Ščasného. Sešívaní v letošním ročníku doma nepoznali nic jiného než vítězství. Viktoriáni jsou na tom právě naopak, venku ještě nebodovali. „Všichni víme, že Slavia je momentálně naše nejlepší mužstvo a je to tým, který doma neztratil v lize ani bod,“ nechal se slyšet Ščasný.

Slávisté budou chtít zapomenout na pokažený závěr zápasu v Českých Budějovicích, kdy svěřenci trenéra Karla Jarolíma promarnili dvoubrankové vedení a remizovali 2:2. „Podobný výpadek se už nesmí opakovat,“ poznamenal kouč, jenž se bude muset obejít bez zraněných Tavarese a Šmicera. „My se musíme soustředit především na sebe, na náš výkon, abychom odvedli na hřišti poctivou práci, vytvářeli si dostatečnou aktivitou šance a nacházeli správná řešení v koncovce,“ řekl před utkáním Jarolím.

Rozjetý Baník nechce klopýtnout ani tentokrát

Další dva týmy, které drží zajímavé bilance se střetnou na ostravských Bazalech, kde sedmkrát v řadě neporažený Baník hostí České Budějovice. Jihočeši pod vedením trenéra Pavla Tobiáše ještě neprohráli a v sobotu by rádi navlékli na pomyslnou šňůrku desátý korálek. „Nebude to vůbec snadný zápas,“ je si vědom kouč Baníku Karel Večeřa. V minulém kole jeho svěřenci porazili venku Mladou Boleslav a proti Budějovicím chce dobrý výsledek Večeřa potvrdit.

Müllera čeká 300. start

V Příbrami se v neděli představí Jablonec. Domácí budou opět spoléhat na svého nejlepšího střelce a s osmi brankami druhého nejlepšího kanonýra probíhajícího ročníku Daniela Huňu. Jeho spoluhráč Martin Müller může dosáhnout příjemného jubilea, pokud se proti Jablonci představí, nastoupí již ke svému 300. startu v české nejvyšší soutěži. Díky remíze v Plzni a domácímu vítězství nad Bohemians se jablonečtí vyhoupli s devatenácti body na sedmou příčku ligy a v závěru soutěže mohou hrát opět v poklidu.

Fotbalisté Kladna zavítají v sobotu na půdu Liberce s cílem uhrát dobrý výsledek. „Přestože je Liberec doma velice silný a v utkání je velkým favoritem, věřím, že ho dokážeme potrápit,“ neskládá zbraně kouč Středočechů Martin Hřídel. Kladno však Liberec ve čtyřech dosavadních vzájemných ligových duelech ještě nedokázalo porazit. Výhru slavili kladenští pouze v letní přípravě, kdy nad Severočechy slavili výhru 1:0.

Pondělní dohrávku obstará tradičně od 17:15 duel na Stínadlech mezi Teplicemi a Brnem.

Program 14. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
14:30Ostrava - České Budějoviceon-line
15:00Liberec - Kladnoon-line
17:00Plzeň - Mladá Boleslavon-line
17:00Zlín - Olomoucon-line
Neděle:
17:00Příbram - Jablonecon-line
17:00Bohemians - Spartaon-line
20:00Slavia - Žižkovon-line
Pondělí:
17:15Teplice - Brnoon-line

Reklama