Hlavní obsah

Kopali na sebe jako kluci. Teď brankář z nouze Vrzal čelil Dočkalovi poprvé naostro

Praha

Zpátky do dětství. Už jako kluci se sešli ve Slavii a před tréninkem na sebe často kopali penalty. Ondřej Vrzal chytal, Bořek Dočkal střílel. Ve středu večer si po mnoha letech dávný fotbalový duel zopakovali naostro na ligové scéně. Vrzal jako obránce Dukly, který musel z nouze navléci brankářské rukavice. Záložník Dočkal coby tradiční penaltový exekutor Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyloučený brankář Dukly Praha Filip Rada (vpravo) a obránce Ondřej Vrzal, který se na penaltu proti Bořkovi Dočkalovi postavil.

Článek
Fotogalerie

Vyhrocený závěr derby na Julisce. V nastavení penalta pro Spartu a červená karta pro brankáře Radu. Dukla už měla vyčerpaná střídání, do branky tedy vlezl obránce Ondřej Vrzal, shodou okolností kvůli zlomené lícní kosti hrající s obličejovou maskou připomínající hokejového gólmana.

Dočkal v šesté minutě přes limit pokutový kop proměnil, Sparta v odloženém duelu vyhrála 2:1 a pět kol před koncem ligy se ztrátou osmi bodů na vedoucí Plzeň ještě zůstává aspoň teoreticky ve hře o titul.

„Možná mi moc nechybělo, mohl jsem být slavný. Pak bych šel nejspíš slavit," lituje Ondřej Vrzal.

Byl jste po Radově vyloučení jasnou brankářskou volbou?

Nikdo mě nepřemlouval, chtěl jsem to zkusit. Filda mi při předávání rukavic dobře poradil, že to Dočkal kopne po mé pravé ruce. Asi jsem tam měl skočit ještě dřív.

Dočkal připomněl, že v brance nestojíte poprvé. Když jste byli kluci, kopával na vás penalty před tréninkem ve Slavii...

Stále si před tréninkem občas zachytám. Měli jsme vystřídáno, tak jsem šel. A věřil si. Známe se s Dočkim opravdu dlouho, hráli jsme spolu ve Slavii. Chyběl mi jen kousek, mohl jsem penaltu chytit a mohli jsme mít bod.

Musel jste už do branky také někdy v zápase?

To se mi v mistráku stalo poprvé. Když jsem byl ve Slavii v dorostu a chyběl nám druhý gólman, tak jsem byl jako náhradník ve dvojí roli - jako hráč i gólman. Na lavičce už jsem tedy jako brankář seděl. (úsměv)

Jak jste viděl spornou penaltovou situaci?

Nechci se k ní vyjadřovat, létaly by pokuty... Filip už měl dávno míč v ruce a bylo odpískáno. Lafata ho okopal jako brambor. Pak najednou změna a penalta. Nevím, co se změnilo, jestli sudímu něco řekl brankový rozhodčí. Už bylo odpískáno. Pak najednou penalta. Ukazoval před tím odkop od brány.

Kvůli zlomenině lícní kosti si do zápasů nasazujete obličejovou maskou. Jak se vám v ní hraje?

Jsem rád, že můžu na hřiště a nemusím šest neděl sedět na tribuně. Na masku jsem si už zvykl, ale je to samozřejmě jiné. Třeba hlavičky jsou nekontrolovatelné, míč jde jinam, než kam chci. Nemyslím na to, ale musím ji utahovat, cítím ji.

Při penaltě vám maska nepřekážela?

Ne, v pohodě. Mám ji čtvrtý týden a ještě dva týdny, takže asi ji budu nosit až do konce sezóny.

Reklama

Související témata: