Hlavní obsah

Koubek: Obrat ve výsledcích se nepodařilo dokonat

Nyní už bývalý trenér fotbalistů Baníku Ostrava Miroslav Koubek považuje své pondělní odvolání z funkce za logické. "Sebe nelituji, to ne. Jen mě žere, že se mi nepodařilo zvládnout zajímavý projekt po velkých kádrových změnách a dát mužstvo znovu dohromady," řekl mimojiné v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Bývalý trenér Baníku Ostrava Miroslav Koubek

Článek

Zaskočilo vás včerejší odvolání?

Ne, bylo to logické vyústění nové situace, že obrat ve výsledcích se nepodařilo dokonat. Zůstalo jen u tří zápasů bez porážky v řadě, kolem jsme jen pootočili, nic víc. Zářezem, i mé osoby, byla prohra v Českých Budějovicích, jejímž důsledkem byl následný nedělní nezdar s Jabloncem.

Jste zklamaný, nebo jste si připomenul svá dřívější slova, že váš trenérský čas se v 59 letech zvolna naplňuje a výrazné ambice už nemáte?

Jsem zklamaný. Sebe nelituji, to ne. Jen mě žere, že se mi nepodařilo zvládnout zajímavý projekt po velkých kádrových změnách a dát mužstvo znovu dohromady. Je to pro mne obzvláště těžké proto, že jsem si zamiloval klub Baník Ostrava a také město, hodně skvělých lidí, které jsem před půldruhým rokem neznal, a Beskydy, které jsem začal zbožňovat.

Proč jste onen zajímavý projekt, jak říkáte, nezvládl?

Není jednoduché odpovědět krátce. První věc: přesným řezem byla vyoperována ofenzíva Baníku. Tím mám na mysli odchod Ličky, Mičoly a Vydry před začátkem nového ligového ročníku do zahraničí. Nepodařilo se je nahradit. Na zabudování nových hráčů pak nebyl kvůli Evropské lize čas. Místo trénování jsme byli v hotelích, v letadlech, na cestách. Skončilo to vyřazením Mogilevem, což byla rána jako kladivem do hlavy.

Z evropského poháru vypadla i jiná česká mužstva a v Gambrinus lize se dříve či později chytla. Proč ne Baník?

V Gambrinus lize nás potkal smrtelný los. Hráči dále ztráceli důvěru ve vlastní síly. Přitom jejich pracovitost i morálka byly v pořádku.

Čím byl los smrtelný?

Tím, že Baník potřeboval stravitelnější soupeře než Spartu, Olomouc či Mladou Boleslav. Prohry hráče psychicky dále drtily a nedařilo se jim pomoct. Kdybych měl mužstvo, které znám do detailu, tak bychom to všechno zvládli lépe. Měl jsem ale syrový, nedotvořený tým.

Reklama

Související témata: