Hlavní obsah

Kouč Plzně Vrba: Sparta mě nezajímá! Naším problémem jsou ztráty s outsidery

Na hrozivých dvanáct bodů narostlo manko fotbalistů Viktorie Plzeň po nedělní remíze 1:1 s Baníkem Ostrava. Přitom odehráno je pouhých devět kol. Ale obhájce mistrovského titulu si připsal už tři remízy a dvě prohry. V posledním ligovém vystoupení předvedl karneval marnosti v zakončení. A trenér Pavel Vrba mohl jen lamentovat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kouč Pavel Vrba se musel vyrovnat s další ztrátou Plzně.

Článek

„Pochopitelně jsme při množství vyložených šancí měli alespoň dvě branky vstřelit. Ale hlavním problémem byl přístup po prvním gólu, kdy jsme postrádali dostatečný důraz a nevyužili prostor před pokutovým územím Ostravy,“ kritizoval hráče plzeňský trenér.

V čem vidíte příčiny remízy s ostravským Baníkem, která znamená další ztrátu na čelo tabulky?

Důvody jsou v prvním poločase. Náš přístup po vstřelené brance byl velice vlažný. Po Jiráčkově trefě jsme měli vedení pojistit. Druhý gól by byl rozhodující. Jenže místo toho jsme udělali dvě tři chyby, které nás stály body. Důraz některých defenzivních hráčů byl vyloženě špatný. A právě z jejich přístupu plynula vyrovnávací branka.

Nepřipravila Plzeň o body spíše marnost v koncovce v průběhu druhého poločasu, kdy si váš tým vypracoval mnoho vyložených šancí či výborných střeleckých pozic ve střední vzdálenosti, ale žádnou nedokázal proměnit?

Je pravda, že jsme po přestávce měli drtivý tlak a zápas měli rozhodnout. Jenže se vrací problém sezón předcházejících mistrovské, kdy jsme v mnoha zápasech přes obrovskou převahu nedokázali vstřelit branku. Náš tlak i ofenziva byly v pořádku. Jenže buď jsme neměli štěstí a jen jsme nastřelili brankovou konstrukci, jindy zase brankář výborně zasáhl. Ale opakuji, že jsme měli rozhodnout v prvním poločase, protože před velkým vápnem Baníku bylo hodně prostoru.

Vaše domluva o přestávce byla na hře a přístupu plzeňských fotbalistů v druhém poločase patrná. Čím si vysvětlujete jejich laxnější počínání v průběhu první půle?

Já jsem je před zápasem upozorňoval, že ostravští hráči nemají co ztratit. Nabádal jsem kluky, že soupeř bude hrát hodně důrazně, v útočné fázi je nesmírně silný a každou šanci bez milosti trestá. Nevím, proč přišly pokyny vniveč.

Před zápasem Ligy mistrů v Miláně jste remizovali v Českých Budějovicích, nyní jste jen bod získali s dalším outsiderem z Ostravy. Bilance to je hodně mrzutá při porovnání se spanilou jízdou vedoucí Sparty.

Sparta mě nezajímá! Naším problémem jsou ztráty se soupeři ze spodních pater tabulky. S posledními dvěma zápasy nemůžeme být spokojení, když jsme rozdali čtyři body. Hlavně nezdar s Baníkem je bolestivý. Když chceme hrát o nejvyšší příčky, musíme zápasy s Ostravou či Dynamem zvládat.

Mají zmíněné kolapsy Plzně společnou příčinu?

Naším problémem je hra proti zahuštěné obraně. Nedokážeme se prosadit ve velkém vápně. Když je prostor zahuštěný pro hru po zemi, nejsme schopni si pomoci záležitostmi ze vzduchu. A když už jsme se proti Baníku do pokutového území dostali, příležitost jsme stejně nevyužili. Situací, které mají jednoznačně skončit gólem, byla spousta. Z velkého množství střel při jednoznačné převaze prostě minimálně dvě branky padnout musí.

Reklama

Související témata: