Hlavní obsah

Nový kouč Sparty Lavička: Svou přísahu jsem splnil

Když se před šesti lety Vítězslav Lavička po krátkém trenérském intermezzu trvajícím pouhých šest zápasů s fotbalovou Letnou loučil, přísahal: „Jednou se sem vrátím!“ Po šesti letech slib splnil – s mistrovským titulem získaným ve službách Liberce, se dvěma tituly Trenér roku, ale i se zkušenostmi u reprezentační jedenadvacítky se ve čtvrtek stane novým koučem Sparty. Sport.cz trenéra Lavičku vyzpovídal ještě předtím, než se ujal funkce.

Článek

Vzpomínáte ještě na přísahu, kterou jste vyřkl před šesti lety po marném pokusu zachránit na Letné mistrovský titul?

Na tu se zapomenout nikdy nedalo a jsem moc rád, že jsem ji splnil.

Takže vlastně nebylo vůbec nad čím přemýšlet, když vám Sparta trenérskou funkci nabídla?

Zase až tak jednoduché to nebylo, protože jsem musel opustit reprezentační jedenadvacítku, s níž máme dobře rozehranou kvalifikaci o postup na evropský šampionát v příštím roce ve Švédsku.

Přesto jste neváhal…

Bylo to složité, svou roli hrály i emoce, protože u jedenadvacítky jsem poznal spoustu báječných lidí. Mladých hráčů, kteří mají fotbalovou budoucnost před sebou a o nichž v příštích letech určitě uslyšíme, členů realizačního týmu, ale i lidí v kancelářích fotbalového svazu na Strahově, kde jsem rok působil. Všem teď budu držet palce, aby kvalifikace vyšla a jedenadvacítka na mistrovství Evropy postoupila.

Přesto nabídka Sparty vyhrála a vy se Letné upíšete.

Sparta pro mě představuje velkou výzvu. Pochopitelně že výzvu hodně náročnou, čehož jsem si dobře vědom. Je to ale moc příjemné vědomí i očekávání.

Když jste před šesti lety vlastně na samém počátku své trenérské kariéry přebíral na pár týdnů Spartu, svěřil jste se, že si neustále opakujete: „Pan Ježek se na mě z nebe dívá. Jak by to či ono asi udělal on?“ Budete si to opakovat i teď, kdy se na Letnou vracíte?

Moc dobře si to pamatuji, protože pan Ježek v osmdesátých letech výrazně ovlivnil celou naši generaci a třeba já z něho hodně čerpal a vlastně pořád čerpám. A to přesto, že od mého prvního působení na Letné uběhlo šest dlouhých let, že jsem starší a po angažmá na Žižkově, v Liberci i u jedenadvacítky o pár let zkušenější. Některé rituály však zachovávám pořád.

Nesehrálo při vašem rozhodování o nabídce Sparty svou roli i to, že vám na Strahově scházel trenérský adrenalin? Každodenní kontakt s hráči, tréninky, hřiště, pravidelné koučovaní?

Sám jsem si před rokem práci u mladé reprezentace vybral a svého rozhodnutí nelituji. Samozřejmě že se od činnosti v klubu dost diametrálně lišila, ale naučila mě dívat se na fotbal i z druhé strany, přinesla a obohatila mě o nové zkušenosti a schopnosti. Třeba manažerské.

Teď jich budete moci na Letné využít.

Manažerské zkušenosti a snad i schopnosti sice mám, ale nejsem tím, kdo drží kasu.

Takže naznačujete, že už jste s klubovou generalitou jednal i o tom, jak kádr Sparty pro novou sezónu doplnit a posílit?

Pochopitelně že jsme na pracovních schůzkách složení kádru i jeho zkvalitnění probírali, jenže moje představy jsou jedna věc a jejich realizace druhá.

Nezaskočilo vás, že Sparta ještě před vaším příchodem podepsala smlouvu s Patrikem Bergerem vracejícím se po letech z anglického angažmá?

Ale o tom všem já věděl, protože schůzek s Patrikem jsem se samozřejmě zúčastňoval. Seděl jsem s ním a z našich rozhovorů mám vyloženě pozitivní dojem. Jsem přesvědčen, že Patrik má Spartě pořád co nabídnout a že pro ni bude přínosem.

Složení realizačního týmu jste s vedením Sparty už také probral?

Pochopitelně, ale zatím prozradím jen jedno jméno – na Letnou se mnou přijde Michal Zach, s nímž jsem pracoval v Liberci i u jedenadvacítky. A byla to spolupráce perfektní a hlavně úspěšná.

O složení hráčského kádru jste se s vedením bavil, o realizačním týmu máte také jasno, takže už zbývá prozradit pouze cíl, který před vás letenská generalita pro novou sezónu postavila a s nímž se trenérské funkce ve Spartě ujmete. A neříkejte, že to není mistrovský titul!

Mým cílem je, abychom všichni měli ze společné práce a předváděného fotbalu dobrý pocit. Hráči, vedení a hlavně sparťanští diváci. Teprve až toto přání naplníme, můžeme si dávat konkrétní cíle.

Máte už představu, co sparťanským hráčům řeknete, až před ně 19. června vůbec poprvé předstoupíte?

Zatím si to jen srovnávám v hlavě, ale budou to určitě samé pozitivní věty.

Stejně pozitivní, jaké jste asi slyšel od manželky a svých dvou dcer, když jste jim oznamoval, že nabídku Sparty berete a společnou rodinnou dovolenou tudíž rušíte?

Já dovolenou nezrušil, jen rodina na ni musí do Středozemí sama. Za ta léta už ale manželka i dcery moc dobře ví, co trenérský život obnáší, takže chápou, že musím zůstat doma.

Reklama

Související témata: