Hlavní obsah

Obsta nejvíce šokovalo obvinění Dofka

PRAHA

Předsedu Českomoravského fotbalového svazu Jana Obsta vlna nových obvinění v korupční aféře první fotbalové ligy zaskočila a potvrdil, že výrazným způsobem ovlivní delegaci rozhodčích na víkendové zápasy úvodního kola první a druhé fotbalové ligy. Šéf komise rozhodčích Jaroslav Melichar už v současné chvíli předělává už hotovou nominaci sudích.

Foto: PRÁVO

Jan Obst

Článek

"Samozřejmě musíme ctít presumpci neviny, obvinění ještě neznamenají odsouzení. Ale v tuto chvíli mohu říct, že všichni obvinění rozhodčí se ve víkendových zápasech první a druhé ligy určitě neobjeví," potvrdil Obst. "A to samozřejmě platí také pro obviněné delegáty."

"Tušil jsem, že se nová obvinění ještě mohou objevit, ale nenapadlo by mě, že to bude tolik lidí," posteskl si Obst, který ve středu na semináři rozhodčích slavnostně předával rozhodčím pro první a druhou ligu zbrusu nové jmenovací dekrety.

Že budou podezřelí i delegáti, Obst nečekal

Policie vedle nich obvinila ředitele dnes už druholigové Viktorie Žižkov Ivana Horníka, delegáty Otakara Draštíka, Adolfa Růžičku a Jiřího Vlčka a k tomu navíc Ladislava Dofka. Jeho případ je zvláště pikantní kvůli tomu, že byl teprve na konci července jmenován novým předsedou komise delegátů.

Obsta obvinění Dofka šokovalo. "Tohle je skutečná katastrofa," hlesl jen. V případě, že se Dofkovo provinění prokáže, je Obst připraven svolat mimořádné zasedání výkonného výboru, který Dofka zbaví funkce. "Ano, od delegátů, reprezentantů svazu, bych nečekal, že se k něčemu takhle nekalému sníží," pokračoval v kritickém tónu Obst.

Jak doplníme stavy?

V dnešním rozhovoru s šéfem svazové disciplinárky Alexandrem Károlyim byl ujištěn, že disciplinární řízení s obviněnými začne co možná nejdříve. "Musíme se nejprve seznámit s vyšetřovacím spisem, na začátku týdne bychom ho měli mít k dispozici. A pan Károlyi mě ujistil, že nepromarní den zbytečně," upozornil Obst.

Vedení svazu teď intenzivně řeší, jak doplnit už tak prořídlé rozhodcovské stavy. V případě potvrzení obvinění by se český fotbal dostal do kritické situace, kdy by měl zoufale málo rozhodčích pro první a druhou ligu. "Co by se dalo dělat? Museli bychom sáhnout od rezerv na nižší úrovni," naznačil Obst. K doplnění stavu by mohlo dojít už na příštím zasedání výkonného výboru, který je naplánován na 2. září. Obst nevyloučil, že v případě potřeby bude žádat svolání mimořádného zasedání.

Reklama