Hlavní obsah

Plzeň podala další důkaz, proč se s ní musí ve hře o titul počítat

PLZEŇ

Samozřejmě že o rekord nešlo. Pro Plzeň bylo mnohem podstatnější, že zvládla zápas, který se pro ni nevyvíjel ani trochu dobře. Po třech minutách si dala vlastní gól, záhy přišla o nejlepšího podzimního střelce Koláře, s přibývajícími minutami jí tvrdá hra Příbrami činila stále větší problémy. Přesto protivníka udolala. Vůlí, bojovností, dřinou. Prostě premisami, jež jsou pro úspěch stejně podstatné, jako moderní fotbal, jenž Západočechy na podzim ctí.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hráči Plzně podali další důkaz, proč se s nimi musí vážně počítat. I nepříznivě se vyvíjející zápas s Příbramí zvládli.

Článek

Právě vítěznou partií s Příbramí podal Vrbův tým důkaz, že je v porovnání s jarem opravdu dál a že se s ním počítat musí. Důkaz možná ještě přesvědčivější, než jakým bylo vítězství na hřišti mistrovské Sparty nebo tři body importované z trávníku jabloneckého vicemistra, protože výhra se zrodila z dřiny a moc bolela.

Zraněného Daniela Koláře z Plzně odvážejí z hřiště. foto: ČTK/Petr Eret

Osmkrát Plzni nahrávalo všechno

V devíti předchozích ligových kolech Plzni nahrávalo všechno. Průběh jednotlivých utkání obzvlášť, neboť jen v úvodním podzimním duelu s Olomouci se jí stalo, že 1:2 prohrávala a musela soupeřův náskok dotahovat. Nakonec z toho byla za přispění vlastního gólu Janotky pouhá remíza 2:2 a tudíž i jediná bodová ztráta, díky níž Západočeši zatím o jediné dva body přišli.

Rekordní bodové zisky po 10. kole v české lize
2010/2011Plzeň28 bodů
2000/2001Sparta27 bodů
2004/2005Sparta26 bodů
2008/2009Slavia26 bodů
1994/1995Vikt. Žižkov25 bodů

V osmi dalších duelech Vrbův tým pokaždé vedl a zápas do vítězného konce dotáhl. V Liberci, Hradci Králové, na Spartě, v Českých Budějovicích i Jablonci, doma s Bohemians, Slováckem i Ústím.

Za podcenění dostali facku

Až v neděli v konfrontaci s Příbramí se Plzeň ocitla v nové, dosud nepoznané situaci. „Stačí něco podcenit a hned dostanete ránu. Taková je ligová realita,“ připustil kouč Pavel Vrba, že si jeho mančaft o facku koledoval a po zásluze ji dostal. Sám byl přitom určitě zvědav, nakolik už je jeho tým odolný, aby si s ní poradil.

Ulevilo se mu, když jeho svěřenci vítěznou branku přece jen dali, zápas zvládli a tři body si připsali. O tom, zda jsou v porovnání s jarem odolnější a tudíž i schopni zvládat střetnutí, kdy se jim nedaří, však mluvit nechtěl. I na takovéto hodnocení je podle něho příliš brzy.

Po vítězné trefě do příbramské sítě se střelec David Střihavka ocitl pod hromadou těl šťastných plzeňských spoluhráčů.foto: ČTK/Petr Eret

I infarktový zápas byl pro něco dobrý

„Jsem ale samozřejmě spokojen, že už dokážeme vítězit i dřinou, vůlí, bojovností. Takto vyhrané zápasy jsou pro vývoj soutěže a konečný úspěch moc důležité,“ připustil, že i infarktové utkání bylo pro něco dobré.

Pro poznání, že se mužstvo nesloží, i když se střetnutí nevyvíjí podle jeho představ a musí až do posledních minut o body urputně bojovat, tedy určitě.

„Není složité vyhrát zápas, v němž záhy vedete o dva tři góly, daleko cennější je otočit skóre v utkání, jako bylo to proti Příbrami. Pro psychiku a sebedůvěru mužstva určitě, neboť si potvrdíme, že ani za nepříznivého stavu nemusíme sklánět hlavy, “ potvrzoval plzeňský kapitán Pavel Horváth, že i v tomto směru mladší spoluhráči kolem něho narostli a i proto vedou tak suverénně ligu.

Poznání, o němž se nahlas nemluví

„A navíc - my nepanikaříme. Ani za nepříznivého stavu jsme neměnili způsob hry, neuchylovali se k bezhlavým nákopům, hráli si pořád náš fotbal, protože mu věříme,“ přidal nejzkušenější hráč Západočechů další zajímavý poznatek.

Možná důležitější a cennější než fakt, že ziskem 28 bodů v deseti dosavadních kolech vytvořila Plzeň nový rekord samostatné české ligy. Právě sebedůvěra, kterou v sobě hráči kolem Hovátha objevili a fotbal, jemuž všichni věří, bude v dalších kolech mistrovské ruletě mnohem podstatnější než třeba devítibodový náskok, který má ligový lídr momentálně na mistrovskou Spartu.

I když o těchto příjemných zjištěních trenér Vrba za nic na světě mluvit nechce, stejně jako se brání promluvám o titulu. To raději stále dokola opakuje, že potřebuje ještě šest bodů, aby byl jeho tým v lize zachráněn.

Teprve pak prý bude ochoten bavit se o věcech dalších...

Reklama

Související témata: