Hlavní obsah

Posunuli jsme se. Slavia je v jiném rozpoložení, než když ji na podzim přebíral, ujišťuje Koubek

Praha

Po zpackaném ligovém podzimu musel zvládnout a hlavně se vyrovnat s malým zemětřesením v hráčském kádru, ale problémy to slávistickému trenérovi Miroslavu Koubkovi nedělalo. „Nikdo není schopen před ostrým startem jara říci, jak na tom jeho mužstvo doopravdy je, ale jedno cítím - jsme v jiném postavení a rozpoložení, než když jsem Slavii v průběhu podzimu přebíral,“ je přesvědčen Koubek, že z mizérie vybředne a svůj tým v nejvyšší soutěži zachrání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Slávistický trenér Miroslav Koubek před startem jarní části fotbalové Gambrinus ligy.

Článek

Po nevydařeném podzimu jste volal po posilách a zkvalitnění kádru. Požadoval jste alespoň tři nové hráče, vedení vám jich však přivedlo hned sedm, takže musíte být v sedmém nebi...

Skutečně jich přišlo víc, než jsem si představoval, ale to je jen dobře. A nic na tom nemění, že někteří dorazili až v závěru přípravy, takže se logicky nemohou objevit v základní sestavě okamžitě. Jejich zapracování do mužstva bude přece jen chvíli trvat. Ale dobré je, že mají perspektivu, což je třeba případ Mensaha.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jak moc složité bylo se s takovým přílivem nové fotbalové krve vyrovnat?

Ale od toho jsme přece měli zimní přípravu. A hned dvakrát po sobě v teplých krajích a tudíž dobrých klimatických podmínkách, kde jsme třeba i kondici nabírali herní formou a hráče do sestavy zapracovávali.

Takže dát dohromady optimální sestavu vám nedělalo zase až tak velký problém?

Vyšel jsem z kostry mužstva a nové hráče dosazoval tam, kde jsme měli na podzim problémy. Logicky tudíž měli do základní sestavy blíž ti hráči, jež znám - Necid, Piták, Vošahlík, Boudjemaa.

V minulosti jste během zimní přípravy hráče hodně dřel, abyste pak v Kladně i třeba Ostravě z tvrdých tréninků během jara profitoval. Tentokrát žádné hory, žádná dřina, ale vlastně jen tréninky s míčem...

Prostě inovovaný přístup. Už na předchozí štaci v Mladé Boleslavi jsem s ním udělal dobrou zkušenost, a proto nemám důvod nevěřit, že by nám tato forma přípravy neměla pomoci i tentokrát. Nabíráte sice i kondici, ale hráči přitom mají tisíc kontaktů s míčem, což se na nich musí projevit. Není ostatně bez zajímavosti, že jen my a Plzeň takovouto formu přípravy volili.

Přinese výsledky? Zvedne se Slavia k ligovým výšinám?

Nikdo není schopen před ostrým startem ligy říci, jak na tom jeho mužstvo doopravdy je a kde si stojí, protože až mistrovské zápasy na tuto otázku odpoví.

Nějaký pocit ale přece mít musíte...

Ale to ano. Cítím, že se mužstvo herně posunulo, věřím, že je v jiné pozici a rozpoložení, než když jsem ho v průběhu podzimu přebíral.

Výsledky posledních přípravných zápasů ovšem nic takového nevěštily...

Jenže my hráli s trojicí hodně těžkých soupeřů. Levski Sofia, Metalurg Doněck, Liberec chystající se na vstup do pohárové Evropy. Záměrně jsem volil tak náročné prověrky.

Jenže i v těchto prověrkách vás trápila stejná bolest, jako v závěru podzimu. Defenziva Slavie se výrazně sice zlepšila, ale branky dál nestřílíte..

Nejsme takovou mašinou na góly jako Sparta či Plzeň, proto hrajeme o záchranu a jsme si toho vědomi. Navíc je třeba přihlédnout k zranění a absenci Necida, který přišel, aby nám s chabou střeleckou produktivitou pomohl. Kvality protivníků je nutno vzít v potaz také.

Necid se ovšem v posledním přípravném zápase s Libercem do sestavy vrátil, střelecky se ale neprosadil. Co když ho bude zranění limitovat dál? Co když vás ani on z bídné produktivity nevysvobodí?

Výpadek v přípravě a neúčast na hřišti se na Necidovi projevit musela. Je pro naši ofenzivu stěžejním hráčem. Když vyrukoval v Turecku k prvnímu střetnutí proti maďarskému Haladási, dali jsme tři góly. Pak ovšem pro drobné zranění ze sestavy vypadl, takže jeho spolupráce s ostatními si musí ještě sednout. Ale nepanikařím, protože máme i jiné alternativy. Juhara jako brejkového hráče, Vyhnala, který udělal velký pokrok a Vošahlíka.

Spolu se Slavií je do bojů o záchranu namočena polovina tabulky. Považujete za výhodu, že o ligové přežití nebudete hrát jen s jedním či dvěma soupeři?

Nesporně. Lepší se rvát s celým zástupem soupeřů, než honit jednoho, který má třeba čtyři body k dobru.

Reklama

Související témata: