Hlavní obsah

Šelmy z Plzně čekají, až kořist zaváhá

Plzeň

Ačkoliv jako jediní z celé ligové smečky fotbalisté Plzně v průběhu jara pouze jednou prohráli, jejich naděje na obhajobu mistrovského titulu se tenčí. „Doufám, že dostaneme ještě jednu šanci,“ věří trenér Pavel Vrba před třemi zbývajícími zápasy.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňští fotbalisté oslavují gól Milana Petržely (dole) "leštěním kartáče".

Článek

Západočeši naposledy doma smetli Slavii. Šlo o osmé jarní vítězství. I díky této bilanci Plzeň dlouho žila reálnou nadějí na obhajobu. Nyní však ztrácí na první Liberec pět bodů a je bod za druhou Spartou.

„Před začátkem jara jsem doufal, že dostaneme šanci chopit se titulu. Jenže když jsme ji před zápasem na Žižkově měli, promarnili jsme ji. Přitom jsme mohli mít celou ligu ve vlastní moci," lituje s odstupem Marek Bakoš, s patnácti góly nejlepší střelec Západočechů.

Ve zbývajících třech kolech ještě stále úřadujícím šampiónům ani devět bodů nedává jistotu, že skončí na lepším než třetím místě. „Jsme plni odhodlání. Soupeři pod tlakem určitě mohou klopýtnout," doufá Bakoš, že jeho celku role šelmy nahánějící kořist přinese úspěch.

V koutku duše věříme, říká Vrba

„Historie nám dává naději," připouští i Vrba, že lídři v předešlých ročnících nesčetněkrát pod tlakem chybovali a závěrečná kola nezvládli. „V koutku duše věříme. Snad bude náš zápas posledního kola v Liberci velkým finále. Jenže je třeba vidět, že Severočeši mají vynikající formu. Kráčejí za titulem zkušeně a s nejlepším fotbalem v lize. Navíc jsou poučeni humbukem, který předcházel jejich prohře se Spartou," míní plzeňský trenér.

Hřát ho může fakt, že jeho družina už zase svěže dýchá. Podobně jako na začátku podzimu, o čemž po nejistých výkonech na Žižkově a se Slováckem Vrba pochyboval. „Jsme bod od třetí účasti v Evropských pohárech v řadě, což je skvělá bilance, a já jsem na ni pyšný. Je třeba vidět i fakt, že v jednu chvíli jsme ztráceli dvanáct bodů na Spartu a nyní jsme za ní o jediný," připomíná Vrba, že Plzeň zřejmě bude potřetí v řadě reprezentovat tuzemskou klubovou scénu na mezinárodním poli.

Petržela tentokrát šance proměnil

Vydatnou měrou jí k tomu v poslední bitvě se Slavií po mohl kromě Bakoše i Milan Petržela, jenž čelil právě po bezbrankové remíze na Žižkově tvrdé kritice za neproměněné šance. „Herně se cítím líp než před pár týdny. Jsem proto rád za dva góly do Čontofalského branky. Všichni sledujeme zápasy Sparty a Liberce. Držíme se za jejich zády a snad budeme mít ještě šanci porvat se o titul," říká Petržela, jenž si prožil dvě originální oslavy tref do slávistické sítě.

Nejprve ho spoluhráči popadli a dalším parťákům z týmu jeho hlavou čistili kopačky, následně pak rychlonožka z kraje plzeňské zálohy hlavou jakoby drhl televizní kameru.

„V týdnu jsem zašel ke kadeřníkovi a v šatně mi kluci říkali, že jsem si nechal na hlavě udělat pěkný kartáč," směje se borec, jenž se ze dvou tref v jediném duelu radoval naposledy v říjnu 2010. „Při mé střelecké bilanci si přesně vybavuju, že šlo o zápas s Teplicemi," culí se Petržela.

Reklama

Související témata: