Hlavní obsah

Slavia kraluje letní přestupové burze - a ještě nemá dost

PRAHA

Krize sem, krize tam, na fotbalové přestupní burze se peníze točí stále dál. Dokonce i ve skromných českých podmínkách jsou v létě k zaznamenání velké přestupy. Na svědomí je však má víceméně jediný klub, mistrovská Slavia. Do nových posil už červenobílí investovali přes 50 miliónů korun a stále se ještě rozhlížejí po hráčích v zahraničí.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Jablonecký Adam Hloušek, to je zatím největší letní trumf Slavie.

Článek

Šest nových tváří už do Edenu přivedli, pořád však ještě nemají dost. „Ještě to nekončí. Přivedli jsme poslední hráče z české ligy, stále ovšem usilujeme o příchod některých posil,“ konstatoval šéf slávistického představenstva Tomáš Rosen, když v pondělí podepsal smlouvy s obráncem Čelůstkou a útočníkem Naumovem.

Před nimi dorazili do tábora obhájce titulu Vlček, Vomáčka, Trubila a především Hloušek, za nějž by měl Jablonec vyinkasovat 28 miliónů korun. Ačkoliv částky nebyly zveřejněny, podle zákulisních informací vydala Slavia za letní posily už kolem 55 miliónů korun. A teď se ještě rozhlíží po hráčích v zahraničí.

Může si to však dovolit i díky prodeji Šventa do Salcburku, který by jí měl přinést 54 miliónů korun. Ale hlavně - případný postup do Ligy mistrů, k níž mají Pražané díky nasazení v kvalifikaci relativně blízko, by vynesl dalších minimálně 100 miliónů korun.

Za jackpot z Ligy mistrů riziko stojí

„Kupujeme hráče, jejichž potenciál převyšuje standard domácí soutěže a odpovídá pohárovým soutěžím,“ přikyvuje Rosen. „Chceme vytvořit tak silný tým, aby měl na to dostat se do Ligy mistrů. V ní bychom vydělali další peníze. A nákup kvalitních hráčů je cesta, jak do této soutěže postoupit,“ přidává se generální ředitel Petr Doležal.

Takový Hloušek měl možnosti jít z Jablonce třeba do Německa, červenobílí však v jeho případě museli dorovnat především konkrétní nabídku francouzského St. Etienne. A zlínský Čelůstka měl nakročeno zase do bundesligového Hannoveru.

Pokud chce Slavia do milionářské Ligy mistrů, musí zkrátka riskovat a nakupovat. V Edenu jsou však přesvědčeni, že riskují s mírou. „I kdybychom se neprobojovali do Ligy mistrů, pořád je tu ještě Evropská liga, kde se finance proti minulým sezónám výrazně zvedly. Už loni jsme měli tři varianty rozpočtu. Jeden s Ligou mistrů, druhý pro Evropskou ligu a třetí, když nepostoupíme nikam,“ poukazuje Doležal.

Reklama

Související témata: