Hlavní obsah

Spartě před Ligou mistrů selhala ofenziva

PRAHA

Sobotní generálka na úterní zápas Ligy mistrů s italským AC Milán se fotbalistům Sparty hrubě nepodařila. V bezbrankovém souboji s Příbramí totálně selhali zejména v ofenzívě. V honbě za vedoucím Baníkem tak přišlo další, zcela nečekané zaváhání.

Článek

"Prezentovali jsme se jako skupina neúspěšných sólistů, nikoli jako kompaktní tým. Souhra a spolupráce, to byly pro náš tým neznámé pojmy," prohlásil po zápase rozčarovaný Jiří Kotrba, trenér Sparty.

Hráči zmizeli, diváci pískali

Na jarní ligovou premiéru Sparty v Praze bylo zvědavo přes osm tisíc diváků. Ti však opouštěli tribuny po blamáži zklamání. Domácí borce, kterým chyběl pohyb, větší nasazení a moment překvapení, vyprovodil do kabin pískot.

Ani hvězdní Štajner s Poborským nečněli nad ostatními. Ani oni nedokázali hru zjednodušit, dát jí myšlenku. Všichni mizeli z trávníku úprkem. "Klopýtnout doma v prvním utkání, to je špatné. Nemělo se to stát," kroutil hlavou Kotrba.

Přiznal, že hráče několikrát velmi důrazně upozorňoval na kvality Příbrami, která v předešlých třech zápasech získala sedm bodů. Jenže jeho svěřenci si varování nevzali k srdci. "Každý si po získání míče hledal protivníka, s nímž by mohl soutěžit a míče předával až pod tlakem," lamentoval trenér Sparty.

Šance na titul ještě žije

Přestože Sparta nastoupila bez potrestaných Hübschmana s Johanou, které nepříliš zdařile nahradili Homola s tristně hrajícím Abandou a hra obrany skřípala, spatřoval Kotrba potíže jinde. "Proti Milánu mohou oba stopeři nastoupit. Náš hlavní problém navíc spočíval v útoku, nikoli v defenzívě. Vždyť gól jsme nedostali. Jenže ani žádný nedali. Hráči by se byli v poli ukličkovali. Jenže v soupeřově šestnáctce už jim tohle chybělo," čertil se Kotrba.

Ke třem bodům totiž měli blíž Příbramští. Kdyby hostující Loseille v nastaveném čase sám proti Blažkovi mířil jen o pár centimetrů přesněji, bylo by se Spartou zle. I tak je remíza obrovskou ztrátou. Zejména z hlediska boje o titul, protože příbramský zisk na Letné určitě těšil zejména v Ostravě. Pokud Baník vyhraje pondělní dohrávku se Synotem, jeho náskok v čele vzroste na devět bodů.

I proto bylo po zápase v kabině Sparty hrobové ticho. Hráčům nebylo do řeči. Až dlouho po nevydařeném boji se pro média vyjádřili jen Kováč a střídající Voříšek. Ostatní se neobtěžovali. "Šance na titul se zmenšila. Vždyť už se na nás dotáhla i Slavia. Uvidíme v pondělí," přemítal se sklopenou hlavou Radoslav Kováč. "Ještě pořád je ve hře hodně bodů. Dokud šance na titul žije, budu věřit," přesvědčoval Petr Voříšek.

Takhle se nebojuje

Oba hráči věděli, že s výkonem, kterým se prezentovali proti Příbrami, nemohou myslet na obrat k lepšímu ani v domácí lize, natož pak na úspěch v dvojzápase s AC Milán v Lize mistrů. "Jsme naštvaní sami na sebe. Takhle se o titul nebojuje," hledal jen těžce slova Kováč. Ulétla mu i peprnější slůvka. "Začali jsme špatně a k lepšímu to obrat nevzalo. Zvorali jsme to," posteskl si Kováč.

"Nedali jsme tomu vše, náš výkon byl vlažný. Ve stejném duchu hovořili i starší hráči v kabině," přiznal Voříšek. "Musíme rychle zapomenout," hledal recept na zlepšení.

Sparta může fiasko odčinit už v úterý v souboji s AC Milán. Obrana už bude kompletní, v útoku nahradí Rezka, který nemůže Ligu mistrů hrát kvůli startům v Poháru UEFA za Teplice, zřejmě I. Gluščevič. "Máme dost zkušené mužstvo, aby se z výpadku vzpamatovalo a odvedlo mnohem lepší výkon," burcuje Kotrba.

Reklama

Související témata: