Hlavní obsah

Střelci mají své dny, Klub ligových kanonýrů přivítal nového člena i Kischovu cenu

Praha

I fotbaloví střelci mají své dny. A pak nejsou k udržení... Sotva se dlouhán Libor Došek vrátil po vleklém zranění do základní sestavy Slovácka, hned dvěma góly o víkendu sestřelil Liberec, zaokrouhlil počet svých tref na sto a vstoupil jako 63. člen do Klubu ligových kanonýrů. V pondělí pak prestižní Mezinárodní cenu Egona Ervína Kische získala stejnojmenná publikace, jejímž autorem je Zdeněk Pavlis, redaktor Sport.cz.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Útočník Slovácka Libor Došek (vpravo) a obránce Liberce Radoslav Kováč.

Článek

Dlouhé týdny se mohl na fotbal jen dívat. Comeback však oslavil parádní. „Tak skvostný podvečer jsem si dokázal představit. Rozhodně jsem ale nečekal, že přijde všechno takhle najednou. Jsem hrozně šťastný," líčil novopečený stovkař Libor Došek.

Památným se pro něj paradoxně stal zápas proti Slovanu, jehož dres během kariéry také oblékal. „Moc mě těší, že jsem se dostal do společnosti slavných borců dávné, nedávno minulé i současné éry. Hlavně mám ale radost, že už mě teď přestanou novináři bombardovat dotazy, kdy už stou branku vstřelím. Konečně od nich budu mít pokoj," smál se Došek.

Obávaný hlavičkář přitom stou trefu zaznamenal nohou a z velké dálky. To rozhodně nebyl jeho typický gól... „To tedy ne. Takových jsem dosud dal snad jen pět. Byl ale povedený, i mně se líbil. Už když jsem se do balónu opřel, cítil jsem, že proplachtí až do sítě."

Kanonýři jedinou oceněnou knihou o sportu

O dva dny poté získala publikace Klub ligových kanonýrů Mezinárodní cenu Egona Ervína Kische, jež je udělována knihám literatury faktu vydaným v České republice a na Slovensku. Letos šlo o XXII. ročník udílení cen.

Knihy hodnotí a ceny uděluje mezinárodní porota složená ze zástupců ČR a SR pod vedením Karla Richtra, v roce 2012 šlo o publikace více než 20 nakladatelství a vydavatelských domů, které uvedly na trh knihy literatury faktu - od historické tématiky, válečné tématiky přes publikace dotýkající se období normalizace, různé memoáry až po sport.

Svou chvíli slávy si tedy prožil i Zdeněk Pavlis, redaktor Sport.cz. Jedinou oceněnou knihou se sportovní tématikou, které byly vydány v ČR a SR v loňském roce, byl právě jeho Klub kanonýrů. Porota ocenila nejen faktografický přínos, ale především literární ztvárnění, jazyk a originalitu poutavých příběhů slavných i méně známých protagonistů fotbalové historie.

Slavnostní předávání cen proběhlo ve Valdštejnském sále Senátu ČR v Praze za účasti místopředsedkyně Senátu Miluše Horské a ministra kultury v demisi Jiřího Balvína. Ukázky z oceněných knih četl herec Jan Potměšil.

Reklama