Hlavní obsah

Vachoušek o podpisu Spartě: Nejtěžší rozhodnutí kariéry

PRAHA

Ještě pořádně nerozdýchal remízu Teplic s Českými Budějovicemi po traumatizujícím vyrovnání dvě minuty před koncem a už k severočeskému záložníkovi Štěpánu Vachouškovi letěla jiná šokující zvěst. „Chce tě Sparta, máš tři hodiny na rozmyšlenou,“ slyšel v pondělí večer od manažera. Nikomu ze spoluhráčů nic neřekl a spěchal domů. Poradil se s manželkou. A rozhodl se, že nabídku nejslavnějšího klubu české historie přijme. Od úterý už je hráčem Sparty Praha. „Je to výzva, kvůli kterým fotbal hraji. A vidina Ligy mistrů je prostě strašně velký magnet,“ usmál se jednatřicetiletý rodák z Duchcova.

Článek

Kdy jste se o nabídce pražské Sparty dozvěděl poprvé?

V pondělí večer po zápase s Českými Budějovicemi mi volal můj manažer Pavel Zíka. Musel jsem se rozhodnout velmi rychle. Měl jsem tři hodiny na rozmyšlenou. Šlo o nejtěžší rozhodnutí mojí kariéry.

Vážně? K žádnému z rozhodnutí v minulosti nelze přemítání o nabídce Sparty přirovnat?

Ne. Nic nebylo těžšího. Když jsem třeba přestupoval ze Slavie do Marseille, chtěl jsem zkusit zahraničí. Navíc jsem se většinou rozhodoval jen podle sebe. Ale teď jsme s Teplicemi ligu začali hodně špatně. Bylo těžké tým opustit v takové situaci. A také mám rodinu. Nejmladší syn půjde v září do školy. Rodinný pohled byl strašně důležitý.

Radil jste se tedy s manželkou?

Ano. A přiznávám, že nadšená nebyla. Jednak kvůli synkově začátku ve škole, navíc oba kluci hrají v Teplicích fotbal. Vážně není snadné se jen tak s rodinou sebrat a změnit působiště. Zatím je vše domluvené na půlroční hostování, tudíž manželka s dětmi zůstane v Teplicích a já budu z Prahy dojíždět.

Teplický Štěpán Vachoušek  v souboji se sparťanem Tomášem Řepkoufoto: ČTK/Libor Zavoral

Co tedy nakonec převážilo ve prospěch odchodu do Sparty?

Vidina evropských pohárů. Šance zahrát si v jednatřiceti letech Ligy mistrů se prostě odmítnout nedá. Po všech peripetiích s operovaným kolenem, které jsem si prožil při působení v Austrii Vídeň, jde o další krok v kariéře.

Je jasné, že do Sparty přicházíte, abyste zastoupil vykartovaného Matějovského a pomohl týmu ve 4. předkole Ligy mistrů před Žilinu do hlavní soutěže. Jste připravený čelit velkému tlaku?

Už jsem v kariéře něco zažil. Třeba stres v Marseille byl obrovský. Nedá se přirovnat k ničemu, co znám z Česka. Ani z rakouské Austrie. Kdybych se bál, do Sparty bych nešel. Věřím, že mohu týmu pomoc. Při zvažování zda nabídku přijmout, jsem se případným tlakem vůbec nezaobíral.

Jenže Sparta v Lize mistrů nebyla pět let. A vy byste se měl stát podle všech předpokladů jedním z tahounů záložní řady v cestě za desítkami milionů.

Kolena se mi určitě netřesou. Ta se mi netřásla nikdy, ze žádného soupeře. Možná i kvůli tomu mě Sparta vzala.

Ligu mistrů jste okusil v dresu Marseille před sedmi lety. Je vidina hlavní soutěže hodně lákavá?

Nepopsatelně. V jednatřiceti letech jde zřejmě o poslední šanci ji zažít. Vzpomínám si na zápas v dresu Marseille proti Realu Madrid. Prohráli jsme o gól, ale s týmem nabitým hvězdami jsme hráli naprosto vyrovnanou partii. Navíc bylo vyprodáno, a kdyby se do hlediště vešlo o dalších padesát tisíc lidí více, stadión by byl stejně plný. Atmosféra Ligy mistrů je prostě neopakovatelná.

Sparta dostala pro 4. předkolo Ligy mistrů slovenskou Žilinu. Sledoval jste páteční los jako nezaujatý pozorovatel?

Ne. Ale když jsem se protivníka pro Spartu dozvěděl, hodnotil jsem ho celkem pozitivně. Určitě je v našich silách postoupit a pro český fotbal Ligu mistrů vybojovat.

Vnímáte, že při současné mizérii českých klubů na evropské scéně bude pozornost všech fanoušků upřena právě ke snaze Sparty?

Pochopitelně. Výsledky českých klubů v předkole evropských soutěží nebyly příliš dobré a postup Sparty by našemu fotbalu určitě alespoň trošku pomohl.

Stačil jste se při tak bleskovém přestupu rozloučit se spoluhráči v Teplicích?

V úterý dopoledne byla podle programu rehabilitace. Já na stadión dorazil, abych si sbalil věci. Se všemi jsem se rozloučil, i když možná jen na půl roku. Ale i tak mě potěšilo, když mi kluci přáli štěstí a slibovali, že budou Spartě držet palce, aby postoupila.

A kdy se připojíte k týmu trenéra Chovance?

Ve středu ráno se budu hlásit na prvním tréninku. Sparta měla v úterý volno. Já mluvil chviličku po telefonu jen s trenérem Jozefem Chovancem a personálním ředitelem Jakubem Otavou. S nikým z kluků zatím ne.

Znáte se s někým z hráčů Sparty?

S brankářem Jardou Blažkem z reprezentace a s Liborem Sionkem ze společného působení v Austrii Vídeň. Ostatní dobře znám z ligy.

Už jednou jste měl do Sparty hodně blízko. Před osmi lety byl váš přestup z Teplic na Letnou předjednaný, ale nakonec se neuskutečnil a vy jste zamířil do Slavie. Jak vnímáte fakt, že nyní obléknete dres odvěkého rivala?

Vůbec to neřeším. Ve Slavii jsem byl rok a vzpomínám na ni rád. Nicméně teď jsem ve Spartě, kde cítím velkou výzvu, o kterých fotbal je.

Už v pátek čeká Spartu zápas s Příbramí. V rozbíhajícím se ligovém ročníku pro vás půjde o druhý souboj se Středočechy. V prvním jste ještě v dresu Teplic musel překousnout porážku.

A pevně věřím, že nyní Příbrami vše vrátím i s úroky. Pokud budu v sestavě, snad se uvedu dobrým výkonem. Ale hlavní je, abychom vyhráli a byli dobře naladění na zápas se Žilinou, který je klíčový.

Reklama

Související témata: