Hlavní obsah

VIDEO: Rudá Sparta už byla černá, bílá a modrá, teď bude podle erbu Prahy i žlutá

Praha

Soutěžní sezónu zahájil český mistr sedmibrankovým debaklem do sítě nebohých Estonců. Den poté si fotbalisté Sparty nadělili nové venkovní dresy pro tuto sezónu. Jsou žluté s rudými doplňky a inspirací byla barva zdiva hradu vyobrazeného ve středu oficiálního erbu Hlavního města Prahy. Letenští je ve středu představili na Staroměstské radnici a na hřišti je pokřtí v pátek na Letné v Superpoháru proti Viktorii Plzeň.

Fotbalisté Sparty představili nové venkovní dresy pro sezónu 2014/2015.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ne vždycky byla Sparta jen rudá. Výročí 120 let založení klubu loni oslavila v historických černých dresech. Legendární kanonýr Václav Mašek hrával venku v bílých. „A jednu dobu také v bleděmodrých. Přivezli jsme si je z úspěšného zájezdu v Uruguayi. Jednu chvíli to byl náš maskot, věřili jsme, že tahle barva nám prostě pomáhá. Proto jsme v nich jednou nastoupili také v derby proti Slavii," vzpomíná Mašek, jeden ze dvou patronů nové kolekce.

Druhým je převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, který Spartě straní. „Sportovci i my, co žijeme v klášterech, máme hodně společného. Všichni nosíme dresy a máme také svoje chrámy," usmál se během prezentace v Brožíkově sále.

Misska novou kolekci schválila

Nové dresy představili Lukáš Vácha, Bořek Dočkal, Pavel Kadeřábek a Ladislav Krejčí. „Barvu dresů moc neřeším, ale žlutá se mi líbí, pro periferní vidění je určitě dobrá," poukázal Krejčí. Kolekci schválil i modeman Vácha - a také misska Tereza Chlebovská, Kadeřábkova přítelkyně.

„Hned jsem musel pro ni nové dresy vyfotit, aby je mohla posoudit. Ona je znalec módy, já vůbec, tak musím dát na ni. Ale dopadlo to dobře," smál se Kadeřábek.

Firma Nike vyvíjí pro přední evropské kluby výstroj až v americkém Oregonu, kde mají vědci k dispozici pokusné komory a robota, který nasimuluje zátěž sportovců.

Sparta je letos v evropských pohárech jediným reprezentantem Prahy, proto chce tento ročník věnovat spolupráci s hlavním městem. Celou akci ve středu ve 22:00 zakončí světelná show, při níž dostane nový sparťanský dres i Pražský orloj.

Reklama

Související témata: