Hlavní obsah

Zelenka: Sto ligových gólů? Byla by to už jen třešnička

KÖTSCHACH

Fotbalový útočník Luděk Zelenka se už nestresuje tím, jestli v novém angažmá v Bohemians 1905 dosáhne na hranici stovky ligových gólů a stane se dalším členem klubu kanonýrů, od kterého jej nyní dělí osm přesných zásahů. Pětatřicetiletý střelec přichází do "Dolíčku" na hostování z pražské Dukly hlavně s přáním ukázat, že v nejvyšší soutěži ještě obstojí.

Foto: bohemians1905.cz

Nová posila Bohemians 1905, zkušený útočník Luděk Zelenka.

Článek

Jakmile ale Zelenka v minulém týdnu mezi "klokany" zamířil, hned jej začaly stíhat poznámky na jediné téma: kdy pokoří magickou stogólovou metu. "Slyším to ze všech stran. Ale já osobně jsem to už spíš oželel, byla by to pro mě jen taková třešnička," řekl Zelenka v rozhovoru s ČTK a deníkem Sport na soustředění v Kötschachu.

S "klokany" vyrazil minulý čtvrtek do Rakouska jen pár hodin poté, co byl zpečetěn jeho příchod z Dukly. Do ní se prý možná za čas vrátí; záleží, jak mu vyjde podzim v Bohemians.

Z Dukly se neodcházelo lehce

"Neodcházelo se mi z ní lehce, protože jsme tam za rok odvedli společně dobrou práci. Ale Dukla se s Bohemkou dohodla, já si nechtěl nic vynucovat. Klíčovou roli pro mě ale hrálo to, že se můžu vrátit do ligy. Jsem zdravý, chci to ještě zkusit. Za tu nabídku Bohemky jsem vděčný," líčil Zelenka. "A láká mě i to zahrát si před vyprodaným Dolíčkem. Když jsem tam loni hrál s Duklou, tak jsem tiše záviděl," vzpomínal Zelenka.

Pětatřicetiletý útočník je pro Bohemians 1905 největší letní posilou, ale sám je ve svých prohlášeních opatrný. Možná i při vědomí toho, jak dopadlo jeho poslední ligové angažmá. Před dvěma lety přicházel s velkou pompou do Jablonce, kde před čtrnácti lety načal svoji bohatou ligovou kariéru.

I tehdy se mluvilo o rychlém dosažení stogólové mety, ale Zelenka se netrefil ani jednou a po půl roce po nástupu kouče Františka Komňackého předčasně odešel. "Potvrdilo se tam, že dvakrát nevstoupíš do jedné řeky. Ale v té bohemácké jsem se ještě nekoupal," reagoval s úsměvem Zelenka, který ve své kariéře vyzkoušel i angažmá v dalších konkurenčních pražských týmech Viktorii Žižkov a Slavii.

S nikým z Bohemky nehrál

Jen do Sparty tak fotbalista, který hrál i v Teplicích a v Brně, nenahlédl. "I proto je divné, že v Bohemce není žádný kluk, se kterým bych dříve někde hrál. To se mi také ještě nestalo," podivoval se Zelenka.

Poslední ligovým zásahem pro něj zůstává trefa z 28. května 2007, kdy skóroval ještě v brněnském dresu. Od té doby čeká marně, branky z druholigových štací v rakouském Klagenfurtu a pražské Dukle mu klub elitních kanonýrů nepřiblížily.

I tak je Zelenka nyní z aktivních fotbalistů nejblíže ke vstupu do společenství elitních střelců. Pokud se nepočítá Pavel Nedvěd, který po minulé sezoně avizoval, že s kariérou končí. "Podle mě to tak nebude. On na tu stovku dosáhne dřív než já," tvrdil Zelenka.

Reklama