Hlavní obsah

Fotbalovou Evropu může po 12 letech opět dobývat jméno Kadlec

SEEFELD

Po dvanácti letech se na ME může v české reprezentaci objevit jméno Kadlec. V aktuálním výběru trenéra Brücknera nechybí Michal Kadlec, jehož otec Miroslav v roce 1996 jako kapitán poslal proměněnou penaltou proti Francii národní tým do finále Eura. „Příjemné chvíle, jen škoda prohraného finále s Němci. Jako malý kluk jsem byl na taťku pyšný. Kdo by nebyl?“ řekl ve středu sparťanský bek.

Článek

V Anglii překvapil výběr trenéra Uhrina staršího několik favoritů, zejména vítězství v penaltovém rozstřelu nad Francií se zapsalo do historie českého fotbalu. Francouzi měli tehdy silný tým, který za dva roky vyhrál domácí mistrovství světa a poté zvítězil na ME 2000.

Okamžiky, kdy 26. června 1996 Miroslav Kadlec poslal míč za záda Bernarda Lamy, si mladý obránce českého vicemistra stále vybavuje. „Když zavřu oči, mám vše před sebou. Vím přesně, kam to kopl. Všichni jsme byli v šoku, že jde Kadlec na penaltu. Předtím nic takhle důležitého nekopal,“ zavzpomínal bek Sparty, který si po proměněné otcově penaltě radostně zakřičel gól.

Kapitán s jistotou základní sestavy

Šampionát sledoval u prarodičů. „Mamka jela podpořit taťku do Anglie,“ vysvětloval tehdy jedenáctiletý Kadlec novinářům v Seefeldu. Slavný otec mladého fotbalistu před odletem na Euro 2008 ani nehecoval. „On byl tenkrát v jiné pozici. Kapitán s jistotou základní sestavy. Já byl rád za nominaci, každá odehraná minuta je něco navíc,“ uvědomuje si Kadlec skutečnost, že na levé straně obrany je první volbou Marek Jankulovski. „Marek je číslo jedna. Přeju mu, aby byl zdravý,“ připomněl problémy fotbalisty AC Milán se zraněným kolenem.

Když se třiadvacetiletý reprezentant dostane do hry, bude vzpomínat na doporučení svého otce. „Na cestu mi řekl, že kdybych se dostal na hřiště, ať jsem v klidu. Jsou to podle něj zápasy jako každý jiný, jen víc sledované,“ připomněl Kadlec junior slova někdejšího nesmlouvavého obránce Kaiserslauternu, Drnovic či Brna.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: