Hlavní obsah

Tip experta Ščasného: Do finále se dostanou Němci a Španělé

PRAHA

Sám hlasitě vykřikuje a všechny nabádá - svá moudra nikomu nevnucuji a nikdo nechť podle mých prognóz nesází. „Tipy na čtvrtfinálové zápasy mně sice ze dvou třetin vyšly, což ovšem neznamená, že trefím i finalisty,“ upozorňuje předem trenér Zdeněk Ščasný, fotbalový expert, jenž pro Sport.cz rozebírá a hodnotí vyhlídky účastníků závěrečných bojů evropského šampionátu. „Mými favority na finále jsou Němci a Španělé,“ vypálí svou prognózu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Zdeněk Ščasný věří Němcům.

Článek

Vítěz středečního semifinále je tudíž podle Ščasného prognózy jasný. „Věřil jsem a věřím Němcům. Do finále půjdou oni,“ je přesvědčen fotbalový expert, jenž má před basilejským duelem Německa s Tureckem pro svou víru po ruce i argumenty.

Zkušenosti, pohoda a osobnosti

Němcům věří, i když jejich hra je podrobována kritice ze všech stran. Na šampionátu, i u nich doma v Německu. „Jenže oni se po jediném zaváhání ve skupině proti Chorvatům zvedli a hrají v ohromné pohodě. I já samozřejmě registrují hlasy, že se na jejich fotbal nedá dívat, ale to přece není vůbec podstatné,“ oponuje kritikům Zdeněk Ščasný.

„Německo prochází turnajem díky ohromným zkušenostem, jež ve svých řadách má, naprosto suverénně a ke všemu hraje i dobře. Je silné jako tým, Ballack, Klose, Podolski jsou výraznými individualitami letošního EURO, což všechno sílu Löwova výběru umocňuje. I semifinále s Tureckem proto podle mého Němci zvládnou,“ dodává.

Turci rozhodně neměli jen štěstí

Jednoduché to však v žádném případě mít nebudou. „Všichni mluví o obrovské klice, kterou zatím Turci měli, když otočili zápasy se Švýcarskem, s námi a ve čtvrtfinále i s Chorvaty.  Jenže za štěstím se skrývá obrovská fotbalová kvalita a ještě větší vůle po vítězství, která mě u reprezentace od Bosporu fascinovala za všeho nejvíc. Odhodlání se zdánlivě ztracenými zápasy něco udělat bylo v podání Turků prostě úžasné,“ skládá týmu půlměsíce poklonu Ščasný.

Zdecimovaná sestava se projeví

Ani bilance posledních tří vzájemných zápasů, v nichž mělo jasně navrch Turecko, neboť dvakrát vyhrálo a jednou remizovalo, Ščasného z míry nevyvádí.

„Turecká sestava je až příliš zdecimována kartami a zraněními, takže pochybuji, že při absenci zraněného Nihata,Serveta, Tümera,  Emreho a distancovaného Volkana, Arda, Tuncaye a Emre Asika  bude schopna v Basileji navázat na předchozí výkony. A i kdyby na ně přece jen navázala, nemyslím, že by to mohlo na Němce stačit,“ domnívá se v prognóze pro Sport.cz Zdeněk Ščasný.

Reklama

Související témata: