Hlavní obsah

Baroš se vrací. Dokáže na půdě mistrů světa spasit reprezentační útok?

PRAHA

Jubilejní 80. mezistátní zápas mu vychází právě na bitvu s úřadujícími mistry světa a Evropy. Milan Baroš se po půlroční odmlce vrátí do fotbalové reprezentace a ke kvalifikačnímu duelu se Španělskem v Granadě bude 25. března nastupovat jako spasitel, který má vylepšit chabou produktivitu národního týmu. „Zdravotně je v pořádku. Spoléhám, že v útočné fázi náš výkon hodně pozvedne,“ netají kouč Michal Bílek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Milan Baroš v dresu národního týmu

Článek

Kontroverzní spasitel hlásí návrat. Milan Baroš, útočník velkých předpokladů, mnoha nastřílených gólů, ale také spousty otazníků. Však se také po půlroční pauze objevil v nominaci fotbalové reprezentace přesně ve chvíli, kdy se v Turecku přetřásá jeho další případ. Spor s Gheorghe Hagim, klubovým trenérem v Galatasaray Istanbul...

„V pondělí jsem s Milanem mluvil. Ujišťoval mě, že nejde o nic tak dramatického, aby se to muselo mediálně řešit. Osobně myslím, že to všechno souvisí s postavením Galatasaraye v turecké lize a atmosférou, jež v klubu vládne,“ věří trenér Michal Bílek.

Milan Baroš oslavuje jeden ze svých čtyř gólů v utkání proti San Marinu.foto: Právo/Michaela Říhová

Co jiného ostatně koučovi zbývá. S výjimkou krátkého záblesku v polovině loňského roku nároďák pod Bílkovým vedením permanentně sráží chabá produktivita. Litevcům v úvodu kvalifikace EURO 2012 gól dát nedokázal, v bitvě o všechno se Skoty musel rozhodnout obránce Hubník...

Od té doby Bílek ujišťuje, že Baroš je pro něj stále klíčový útočník, po němž sáhne hned, jak se uzdraví. „Už jen Milanova bilance v mezistátních zápasech je výmluvná,“ poukazuje na 38 gólů v 79 startech.

Klub reprezentačních „osmdesátníků“
Čeští fotbalisté s více než 80 mezistátními zápasy: 118 - Poborský, 91 - Nedvěd, Koller, 90 - Nehoda, 87 - Kuka, 84 - Němec, 81 - Šmicer.
Na vstup čekají: 79 - Baroš, Čech, 78 - Rosický.

Ve Španělsku nastoupí od začátku

Otázkou je, na které období ve svém jubilejním 80. zápase za reprezentaci Baroš naváže. S pěti góly byl kanonýrem EURO 2004, třeba v kvalifikaci o světový šampionát 2006 se dokázal trefit ve čtyřech zápasech v řadě. Také vinou častých zranění se však nároďák v posledních letech musí učit fungovat bez Barošových gólů.

Milan Baroš zpracovává míč v kvalifikačním utkání s Litvou.foto: Právo/Jan Handrejch

Tak třeba mezi 24. březnem 2007, kdy dal gól Německu (1:2), a 12. srpnem 2009, kdy proměnil penaltu proti Belgii (3:1), se trefil pouze v srpnu 2008 v Anglii (2:2). A při svém posledním vystoupení proti Litvě loni v září neproměnil penaltu, což nakonec v Olomouci vedlo k senzační porážce a zásadnímu ohrožení postupových nadějí...

Tak snad raději aby Baroš navázal na svůj poslední střelecký zápis. V září 2009 počastoval v Uherském Hradišti nebohé San Marino (7:0) hned čtyřmi brankami.

„Milan mi potvrdil, že je zdravotně v pořádku. Je to pro nás velice dobrá zpráva, samozřejmě spoléhám, že v útočné fázi náš výkon hodně pozvedne. Barošova reprezentační bilance mluví přesvědčivě o jeho kvalitách, takže ve Španělsku samozřejmě nastoupí hned od samého začátku,“ avizuje Bílek.

Reklama

Související témata: