Hlavní obsah

Petr Čech byl nejlepším hráčem celé baráže, vyhodnotila UEFA

PRAHA

Brankář Petr Čech nedostal v baráži o postup na EURO 2012 ani jeden gól a výrazně tak pomohl českému národnímu týmu ke dvěma výhrám proti Černé Hoře (2:0 a 1:0), které pojistily postup na evropský šampionát. Gólman Chelsea si rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek práce a za skvělé zákroky ho ocenila i UEFA, která ho označila za nejlepšího hráče celé baráže.

Foto: Radek Petrášek, Sport.cz

Petr Čech v odvetě baráže v Černé Hoře.

Článek

„Čechův start v baráži proti Černé Hoře byl přitom vážně ohrožen poté, co si minulou sobotu v utkání Premier League zlomil nos. Brankářova oddanost týmu a na míru vyrobená maska (v níž, jak sám připustil, vypadal jako Batman) umožnily, aby sehrál klíčovou roli při českém úspěchu,“ píší oficiální stránky UEFA.

„České číslo 1 vychytalo dvakrát čisté konto a především v utkání v Podgorici se blýskl skvělými zákroky, jimiž pomohl své zemi k páté účasti na ME za sebou,“ uvádí dále UEFA. A připomíná výrok černohorského kouče Branka Brnoviče po utkání: „Petr Čech byl fantastický. Měli jsme nejméně pět šancí, ale brankář byl jejich spasitelem.“

Zlomený nos brankáře Petra Čecha chránil v baráži s Černou Horou obličejový kryt.foto: Právo/Petr Hloušek

Nejlepším týmem baráže byl podle UEFA celek Irska, který po výhře nad Estonskem 4:0 a domácí remíze 1:1 postoupil na mistrovství Evropy poprvé od roku 1988. „Vím, co tohle pro celou zemi znamená. Jsem velmi hrdý na svoje hráče a fanoušky. Vím, jak moc si Irové tohle přáli a jsem moc šťastný, že se nám podařilo tento sen splnit,“ radoval se italský kouč Irska Giovanni Trapattoni.

Za nejlepší výkon celé baráže pak UEFA označila vítězství Chorvatska v Turecku 3:0. Chorvatům se dokonale vydařila pomsta za vyřazení ve čtvrtfinále EURO 2008. V domácí odvetě Balkánci svůj náskok uhájili a s Tureckem se tak vypořádali až překvapivě snadno, což stálo kouče Turků Guuse Hiddinka místo trenéra turecké reprezentace.

Nejkrásnější gól pak vstřelil podle UEFA Portugalec Nani v odvetě proti Bosně a Hercegovině, v níž parádní ranou do pravého horního růžku zvyšoval na 2:0. „Byl to bezpochyby můj nejhezčí gól v národním týmu. Nemám slova, kterými bych to popsal,“ pochvaloval si svoji trefu záložník Manchesteru United.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články