Hlavní obsah

Rosický a spol. trénují za zavřenými dveřmi, chybí jen Brücknerovy záclony

PRAHA

Jednou se protáhli před kamerami a objektivy – a od úterý se už fotbalová reprezentace bude na sobotní kvalifikační duel ve Skotsku připravovat výhradně za zavřenými dveřmi. Jen pondělní trénink byl otevřený, jeden úterní, dva středeční a dopolední čtvrteční proběhnou na Strahově jako zavřené. Ve čtvrtek odpoledne pak národní tým odletí do Glasgow, kde ho v Hampden Parku čeká klíčový zápas.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Hráč Tomáš Rosický a trenér Michal Bílek (vpravo) při rozmluvě během pondělního tréninku.

Článek

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník… Tak trochu podle večerníčkového Rákosníčka se na sklonku srpna zařídila i česká fotbalová reprezentace. Kdo by chtěl sledovat přípravu Bílkových hochů na kvalifikační bitvu podzimu, má od úterka smůlu. Všechny tréninky proběhnou v dokonalém utajení za zavřenými dveřmi.

„Kdyby měl zájem větší počet fanoušků, klidně bychom trénink otevřeli. Stejně jsme se zařídili třeba v Českých Budějovicích, kde jsme před zápasem s Lichtenštejnskem jeden původně plánovaný zavřený trénink změnili na otevřený,“ poukazuje manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

V Praze však takový zájem veřejnosti nebývá. „Máme zkušenosti, že na tréninky chodí na Strahov víceméně jen novináři. A soupeř má své špehy... Nejde jen o utajení nácviku standardních situací. Michal Bílek si potřebuje vyzkoušet různé varianty a z tréninků lze zamýšlené změny v sestavě vypozorovat. Chceme těmto každodenním spekulacím předejít a raději hráčům dopřát klid,“ vysvětluje Šmicer.

Pan Osmička čáru radši vzdal

Reprezentanti se tak veřejnosti představili jen v pondělí. Na stadión Evžena Rošického dorazili také výherci akce Pomáháme vám růst, kteří se mohli s hráči vyfotit a posbírat jejich podpisy.

Pár hodin po začátku srazu stejně šlo především o regeneraci a případní špióni by žádné závažné informace nenasbírali. Tak třeba Pan Osmička, jak spoluhráči po výbuchu v Manchesteru nepříliš uctivě překřtili svého kapitána... Tomáš Rosický přistál v Praze nedlouho před tréninkem, takže se nezapojil ani do výklusu. Chvíli si v rohu hřiště kopal s doktorem Krejčím, pak strávil hodně času rozmluvou s koučem Bílkem a poté i manažerem Šmicrem.

Bývalý kouč českých fotbalistů Karel Brückner (vpravo) sleduje (zleva) Pavla Nedvěda, Jana Poláka a Tomáše Ujfalušiho při tréninku v Seefeldu.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

„Přiletěl trochu rozlámaný. Ale hlavně se bojí se mnou prohrát čáru, tak to radši vzdal,“ dobíral si Rosického se smíchem Petr Krejčí.

Dříve než ostatní však zamířili do šatny i další hráči, třeba Pospěch a Pekhart. „Pospěcha táhne po ligovém zápase achillovka, Pekhart má nějakou alergii. Zkouší na ni nový sprej a bude lepší, když se zbytečně nezpotí,“ líčil doktor.

Brückner si utajení v Seefeldu užíval

V pondělí odpoledne ještě na srazu samozřejmě chyběl kvartet plzeňských hráčů a také trenér brankářů Jan Stejskal, kteří byli aktéry ligové dohrávky se Spartou. Reprezentační gólmany Drobného, Laštůvku a Hrušku, z nichž vzejde náhrada za zraněného Petra Čecha, tak cvičil masér a bývalý brankář Jiří Vít. Trénink sledoval i Karel Poborský, který je po porážce v Norsku prodlouženou rukou výkonného výboru působící u nároďáku. „Ještě je příliš brzy na to soudit, jaká atmosféra v týmu panuje. Hráči se sjeli z celé Evropy a v hlavě ještě mají své kluby. Myšlení se jim začne překlápět k reprezentaci až teď,“ připomínal Poborský.

Mistrem utajování býval dlouholetý kouč reprezentace Karel Brückner. Památná je třeba jeho akce před mistrovstvím světa v Německu. Tehdy nechal kouč na soustředění v Seefeldu na ploty kolem hřiště rozvěsit neprůhledné zelené plachty, aby žádný zvěd ani zvenčí tréninky nároďáku neviděl. Pozorovatelé tak museli s dalekohledem do blízkého lesa.

„Tehdy asi trenér dovedl utajení k dokonalosti... A užíval si to. Karel Brückner měl své charisma a styl práce. Jeho kuchyní byly samozřejmě standardky. Měl své průpovídky, a když se při nácviku něco nepovedlo, uměl to říci pěkně nahlas. Bylo opravdu lepší, že to nikdo neslyšel,“ vzpomíná s úsměvem Šmicer.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.