Hlavní obsah

Angažmá v Tottenhamu je pro Černého životní výzva

PRAHA

O jeho odchodu z pražské Slavie se v minulých letech spekulovalo už několikrát, ale až nyní získává změna angažmá reálné obrysy. Radek Černý vyrazí vstříc nové životní etapě a jedinečné šanci: zkušený gólman se zalíbil anglickému Tottenhamu a už ve čtvrtek se má hlásit v novém londýnském působišti. Tady má být definitivně stvrzeno jeho osmnáctiměsíční hostování s roční opcí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Gólman Slavie Radek Černý.

Článek

"Kluby jsou dohodnuté, ale ještě musím na zdravotní testy. A až po nich se budu dohadovat na smlouvě já. Zatím to ještě podepsané není," vysvětloval dnes Černý novinářům, když se chystal sledovat vystoupení spoluhráčů ze Slavie na turnaji Tipsport Cup. Tentokrát se už do branky Slavie nepostavil, své místo přenechal Matúši Kozáčikovi.

Prosadí se Radek Černý v Tottenhamu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Třicetiletý gólman se v minulých dnech těšil nebývalé přízni Štěstěny. O víkendu se nejprve doslechl o zájmu slavného londýnského klubu, dnes se s manželkou navíc oficiálně dozvěděli, že čekají druhý přírůstek do rodiny.

Také kvůli tomu poletí Černý do Londýna bez svých nejbližších, doprovod mu bude dělat jen syn jeho manažera Zdeňka Nehody David, který mu pomůže doladit poslední detaily smlouvy. "Je to všechno takové rychlé," usmíval se Černý, kterému v lize chybí jen tři odchytané zápasy k pokoření jubilejní dvoustovky.

Německo vyměnil za Premier League

Pokud vše klapne, bude Černým osmým českým zástupcem v Premier League. "Dříve se mi líbila německá liga, měl jsem k ní blízko a jednou byl dokonce skoro domluvený v Mönchengladbachu. Ale anglická liga je teď úplná špička, musím být spokojený," těšil se autor jedné ligové branky na novou štaci.

"Už jsem o anglické lize mluvil i s Vláďou Šmicrem," hlásil Černý, který ve své kariéře už dvakrát v kolébce kopané nastoupil. V roce 1997 odchytal poločas přátelského utkání na Old Trafford proti Manchesteru United, o tři roky později pak musel strávit tři obdržené branky ve čtvrtfinálovém utkání Poháru UEFA v Leedsu.

V osmém klubu anglické ligy Tottenhamu, kde od ledna působí také mladý český záložník David Limberský, se bude prát s velkou konkurencí. Místo v brance má pod palcem Paul Robinson, anglický reprezentant. "Vím, kdo to je, trochu ho znám. Budu to mít těžké, ale je to pro mě velká výzva," prohlásil gólman, který se třikrát postavil do reprezentační branky.

Třetí odchod ze Slavie

Černý se chystá na svůj třetí odchod z pražské Slavie. Červenobílý klub má v srdci, vyrůstal v něm od žáčků. Jen třikrát jej musel nakrátko opustit. Nejprve v letech 1993-95 musel odejít do Českých Budějovic a vzápětí si ještě na chvíli odskočil do Poštorné a Chebu. Jinak byl sešívanému dresu věrný.

"Nejraději vzpomínám na vydařené pohárové zápasy, třeba proti Schalke. Nejhůře mi bylo, když nám s Doněckem těsně utekl postup do Ligy mistrů. A také debakl 1:5 na Spartě," lovil v paměti gólman, který se kromě výtečného reflexu může pochlubit i znamenitou kopací technikou.

Reklama

Související témata: