Hlavní obsah

Čech má před sebou hromadu fotbalových úkolů a maturitu

PRAHA

Fotbalový brankář Petr Čech se chystá na rušnou sezonu. V barvách londýnské Chelsea vykročí za obhajobou anglického titulu, v Lize mistrů by chtěl dojít dál než do semifinále, kde skončil jeho klub v minulé sezoně, s reprezentací se chystá na závěr kvalifikace a v červnu může jet na mistrovství světa do Německa. Ale jako první ze všeho se musel připravit na maturitu, k níž půjde v 23 letech na plzeňském gymnáziu v září.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

"Ještě není pevně stanoven termín. Bude záležet na programu Chelsea, škola mi v tom vyšla vstříc," řekl Čech ve čtvrtečním rozhovoru s novináři prostřednictvím audiomostu. V době, kdy jeho spoluhráči zvládali jen tréninkové dávky, on si ještě přidával s knihou v ruce. "Učil jsem se po večerech během přípravy. Zvládl jsem toho poměrně dost," pochlubil se.

Přestože byl v minulé sezoně suverénně nejlepším gólmanem anglické Premier League, podle svých slov se má i na hřišti co učit. "Pořád je co zlepšovat," uvedl Čech, který ve svém premiérovém ročníku v Anglii překonal dva nejcennější rekordy: 24 zápasů odchytal s nulou, 1025 minut za sebou neinkasoval. "Chtěl by tu laťku alespoň udržet, už to je vysoká kvalita. Ale nul můžu mít třeba nakonec víc," dodal. Pro další sezonu by měl mít neotřesitelnou pozici jedničky.

Trenér José Mourinho před tým postavil nelehký úkol: vyhrajte pět trofejí. "Já budou spokojený s každou. Když nám nebudou chybět klíčoví hráči... První polovina sezony napoví," uvedl Čech.

Liga se pro Chelsea rozjede v neděli

Pro něj i pro spoluhráče je úlevou, že se v neděli konečně zase rozjede liga. "V tréninkovém centru jsme trávili celé dny," vzpomínal na nezáživnou pasáž fotbalového roku. Už v prvním kole jej ale čeká mimořádně zajímavý zápas. Chelsea jede na hřiště nováčka do Wiganu. "Ten ligu nikdy nehrál, a na premiéru přijede rovnou mistr. Bude to svátek," těšil se.

V týmu přibyly přes léto čtyři posily. Vrátil se Argentinec Crespo, noví jsou španělský krajní obránce Del Horno, ofenzivní záložník Wright-Phillips a talentovaný záložník Francouz Diarra. "Jsme s nimi ještě silnější," tvrdil Čech.

Za favority ligy považoval vedle svého týmu tradiční soupeře Arsenal, Manchester a také Tottenham. "Je to černý kůň ligy. Mají na to hrát tu roli, kterou plnil Everton," připomněl Čech senzačně čtvrtý tým minulého ročníku, který hraje o Ligu mistrů.

Reklama

Související témata: