Hlavní obsah

Haškův návrat, Jágrův propad...

PRAHA

Nový ročník kanadskoamerické NHL má za sebou první měsíc a nabízí se možnost ohlédnutí za událostmi, které hýbaly děním v nejslavnější hokejové soutěži světa. Ostře sledovaný Dominik Hašek svůj návrat k hokeji zatím zvládá úspěšně, Jaromír Jágr se trápí a s ním i celý Washington. Velmi příjemným překvapením jsou pak výkony Marka Židlického.

Foto: tennessean.com

Největší překvapení NHL: Marek Židlický

Článek

Největším trhákem předsezónních událostí NHL byl bezesporu avizovaný návrat Dominika Haška k hokeji. Asi neexistoval hokejový fanoušek, kterého by nezajímalo, jak se brankářská legenda vyrovná s šestnáctiměsíční pauzou a zda se dokáže dostat do stejné formy, ve které vychytal Detroitu v roce 2002 Stanley Cup.

Jediný, kdo z Haškova comebacku neskákal radostí do stropu, byl Curtis Joseph, jehož Detroit angažoval jako Haškovu náhradu, a teď byl v týmu jaksi navíc. Věci se nakonec vyvinuly tak, že Joseph byl odsunut na farmu, aby pak za Haška zaskočil ve třech zápasech. Co ale bude s osmiliónovým gólmanem dál, je stále ve hvězdách.

Hašek mezitím předvedl, že nic neztratil ze svého umění. Ve dvanácti zápasech vychytal dvakrát čisté konto a svými statistikami se drží mezi brankářskou elitou soutěže. Dobře si zatím vedou i Tomáš Vokoun z Nashvillu,  a dobře se v Los Angeles zabydlel Roman Čechmánek. Místo náhradníka za Čechmánkem neudržel Milan Hnilička a trochu překvapivě byl poslán na farmu.

.:ANKETA:
Co Vás nejvíce zaujalo v dosavadním dění NHL? Hlasujte na konci článku

V Detroitu dostal Hašek nového českého spoluhráče. Jiřího Hudlera uvítala NHL se skepsí, i když v městě aut upoutal svou hrou v přípravě. Podle očekávání se ale nakonec v týmu plném hvězd stal jen náplastí v případě, že někdo bude zraněn. Moc toho neodehrál ani další mladíček, Milan Michálek. Svoji premiéru v San Jose sice oslavil gólem, ale hned v druhém zápase se zranil a od té doby je na marodce.

Naprosto skvěle si naproti tomu vede další český nováček v NHL, Marek Židlický. Obránce, jenž kdysi jen kroužil po ledě jako smyslů zbavený a kosil jednu svoji obět za druhou, se po letech ve Finsku uklidnil a v Nashvillu se stal jedním z tvůrců hry celého týmu. Od začátku patří k tahounům mužstva a je na špici produktivity obránců celé NHL.

Do ostře sledovaných statistik výrazně promlouvají i další čeští hokejisté, Milan Hejduk stíhá Ilju Kovalčuka v tabulce střelců, Robert Lang je třetí v kanadském bodování.  Lídry svých týmů jsou pak David Výborný v Columbusu, Patrik Eliáš v New Jersey a Martin Straka v Pittsburghu. Dobré výkony podávají také Radek Bonk, Jaroslav Modrý, Marek Malík, a po velmi rozpačitém rozjezdu i Jaromír Jágr ve Washingtonu.

Jágr nasbíral v posledních pěti zápasech šest bodů, jenže Washington se v této bilanci jen dvakrát radoval z vítězství. Celkem mají Capitals na svém kontě pět výher a jsou nejhorším celkem soutěže. Tým trápí především žalostná obrana, v celé NHL dostává nejvíce branek, a v nejlepší formě není ani brankář Olaf Kölzig.

Atmosféra ve Washingtonu celkově není dobrá, neustále se propírá možná Jágrova výměna do jiného klubu, navíc hlavní hvězda týmu stále nenašla společnou řeč s trenérem Brucem Cassidym, a týmu neprospěl ani trejd kapitána Konowalchuka do Colorada. Mizernou sezónu prožívá i bývalý Jágrův zaměstnavatel z Pittsburghu, kterému kvůli bolestem kyčle hodně chybí Mario Lemieux.

Jednou z hlavních hvězd sezóny 2003/04 měl být dvaadvacetiletý Dany Heatley, jenž v Atlantě vytvořil báječně sladěnou dvojici s Kovalčukem. Heatley ale zatím na led nenastoupil, na konci září měl těžkou dopravní havárii a je vyšetřován policií. Jeho spoluhráč a v nešťastnou chvíli spolujezdec, Dan Snyder, totiž nehodu zaplatil svým životem.

Reklama