Hlavní obsah

I s koučem Jarolímem se rozloučím, vzkázal Brabec z Turecka do Edenu

Ze Slavie ho vyobcovali, přesto bývalý kapitán sešívaných Erich Brabec ani v tureckém angažmá na Eden nezanevřel. "Nemluvil bych o křivdě, dva hezké roky jsou prostě pryč a i proto se chystám v sobotu na zápas Slavie s Mostem. Rozloučit se s klukama a s trenérem Jarolímem. Považuji to za slušnost," nechal se Brabec slyšet z tureckého Ankarasporu.

Článek

V Turecku jste po přestupu ze Slavie teprve pár dní. Co všechno už jste stihl?

Zvykám si na všechno nové, protože po dvou letech v Praze přišla zase cizina. Podepsal jsem smlouvu, seznámil se s týmem, absolvoval několik tréninků. V pondělí jsem se byl podívat na nějaké byty, ale zatím jsem ho ještě nevybral.

Jsou s tím problémy?

Je to tady trošku divoké. Člověk, který mi s tím má pomáhat, neměl dřív čas, ale neviděl bych v tom problém. Teď budu tři dny na báze, protože máme každý den dva tréninky, a v pátek letím na skok do Prahy. Už v neděli se musím ale hlásit v Nizozemsku, kde nám začíná dvoutýdenní soustředění.

Bude s vámi v Turecku i manželka?

Až se vrátíme a vyberu byt, přijede za mnou. Má sice v Praze jako právnička práci, ale na čas ji přeruší a naváže na ni tady v Ankaře. Už to má rozjednané s nějakými advokátními kancelářemi.

Jaké máte první dojmy z týmu?

Mužstvo vede německý kouč Röber, který naposledy vedl Ramenskoje v ruské lize a trénoval i třeba v Dortmundu. V týmu je devět cizinců, z toho čtyři hráči z Afriky. Je tady i slovenský gólman Štefan Senecký a co jsem zatím měl možnost poznat, mužstvo je hodně ofenzivně laděné. Síla dopředu je obrovská.

Bude těžké si mezi cizinci vydobýt pozici, jakou jste měl ve Slavii?

Do každého zápasu smí zasáhnout jen šest cizinců, ale je možné, že někteří odejdou. Kádr ještě není uzavřený. Místo asi nebude mít nikdo jisté, jenže já sem nepřišel sedět na lavičce, ale hrát. Měl bych řídit obranu, stejně jako ve Slavii.

Už jste odehrál nějaký zápas?

Hráli jsme jen jedno utkání na 2x35 minut proti týmu z Ankary z nižší soutěže. Vyhráli jsme 4:0 a v tom vedru to bylo hodně namáhavé. I proto, že jsme ještě dopoledne měli trénink. Ale snad jsem to zvládl v pohodě.

Jak jste na hřišti komunikoval?

Vzhledem k tomu, že jsem hrál půl roku v Kayserisporu, tak mi nějaké fotbalové výrazy utkvěly v hlavě a rychle jsem je oprášil. S trenérem i řadou hráčů můžu mluvit německy, ale stejně se chci co nejdřív naučit turečtinu. To abych rozuměl, co si o mně Turci povídají...

Zůstáváte ve spojení s bývalými spoluhráči ze Slavie?

To je jasné. Voláme si, sdělujeme si novinky. Mám radost, že to Slavii v přípravě šlape. V sobotu se dokonce chystám do Edenu na zápas s Mostem, abych se aspoň rozloučil s klukama a s trenérem.

Trenér Jarolím stál za vaším předčasným koncem ve Slavii. Mluvil jste s ním od té doby?

Ne. Naposledy, když mi oznámil, že končím. Ale stejně se s ním půjdu rozloučit a poděkovat za dva hezké roky. Považuji to za slušnost.

Cítíte ještě křivdu?

Pořád je to sice relativně čerstvé, ale o křivdě bych nemluvil. Je to pryč, teď jsou přede mnou nové výzvy.

Co říkáte na to, že Jarolím odmítl vést reprezentaci?

Dal tím jasně najevo, že se chce soustředit na práci ve Slavii. Asi se rozhodl správně.

Ve Slavii jste v zimě podepsal novou lukrativní smlouvu. Je angažmá v Turecku z ekonomického hlediska atraktivnější?

Ano. Ale já nekoukal jen na to finanční hledisko. Zvažoval jsem daleko víc faktorů.

Kolik dalších klubů bylo ve hře, než jste se upsal Ankarasporu?

Velmi seriózní nabídka byla z Boleslavi. Trenér Uhrin mě moc chtěl do týmu, volal mi hned po mém návratu z dovolené. Řekl jsem mu na rovinu, že prioritou je pro mě cizina. Ale slíbil jsem, že pokud zůstanu v Čechách, půjdu do Boleslavi. Věřím, že jsem se nakonec rozhodl správně.

Reklama

Související témata: