Hlavní obsah

Krize Dortmundu se nadále prohlubuje

PRAHA

Stejně špatně jako skončil rok minulý, začal pro fotbalový klub Borussia Dortmund i ten s pětkou na konci. Čtvrtého ledna 2005 prezident klubu Reinhard Rauball vyhověl žádosti manažera Stefana Reutera o předčasné ukončení smlouvy, dluhy Borrusie narůstají do astronomických výšin, každým dnem roste zadlužení o 72 tisíc eur. Klub navíc ztratil přitažlivost i pro možné posily.

Foto: ČTK/AP

Příliš důvodů k radosti v Dortmundu v posledních měsících není.

Článek

Stefan Reuter si po svém odchodu postěžoval na chybějící akceschopnost. Odchod jedné z ikon Dortmundu posledních let byl těžkou ranou pro klubový management. "Snažili jsme se Stefana ještě přesvědčit, aby neodcházel," řekl šokovaný německý reprezentant Christian Meztzlder v rozhovoru pro stránky sport1.de. "Byl jednou z posledních ikon Borussie a těšil se velké vážnosti u sponzorů," dodal Metzelder.

Jak skončí neutěšená situace v Dortmundu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Naopak prezident klubu Reihard Rauball se bývalou oporu týmu nesnažil udržet. "Reuter byl oblíbený a sympatický představitel klubu na veřejnosti. My ale musíme myslet i ekonomicky," uvedl. Odchodem manažera ušetří Dortmund asi čtvrt miliónu eur, které může investovat jinam. "Ještě to nemáme přesně určené, ale polovinu Reuterova platu můžeme okamžitě investovat do nového hráče," počítá Rauball.

Fotbalisté do Dortmundu nechtějí

Problém je ale jinde. Zatímco před několika lety byl Dortmund oblíbeným cílem drahých zahraničních i německých hvězd, v současnosti se fotbalisté bývalému vítězi prestižní Ligy mistrů vyhýbají. Například Francouz Olivier Kapo z Juventusu Turín nechtěl do Dortmundu na hostování, stejně jako nejmenovaný kolega z Interu Milán.

Oficiální závazky Borussie činí 118,8 miliónu eur a každý den rostou o dalších 72 tisíc. To se pak těžko shání posily pro jarní část soutěže. Po podzimu je Dortmund na 14. místě a spíše než na poháry myslí na boj o udržení v Bundeslize. Trenéru Marwijkovi by mohl situaci ulehčit návrat několika zraněných opor, k dispozici by měl mít Metzeldera, Evanislona, Gambina nebo Argentince Juana Fernandeze.

Hledá se kupec pro stadión

Vedení klubu nadále zoufale shání investora, který by od Molsiris fondů za 75-100 miliónů eur zpět odkoupil Vestfálský stadión. Borussia by tak ročně ušetřila 16 miliónů. A peníze bude Dortmund potřebovat, pokud bude chtít získat licenci pro další ročník Bundewsligy.

Situace klubu, ve kterém působí i dvojice českých reprezentantů Tomáš Rosický - Jan Koller, je tedy nadále krajně nepříznivá. O mizerné situaci vypovídá i hodnota akcií Borussie na frankfurtské burze. V úterý se prodávala akcie za 1,88 eura, což je nejmenší částka v historii. Navíc i ve středu pokračoval pád. Lze se jen dohadovat, kam až v nedávné minulosti úspěšný klub klesne.

Reklama

Související témata: