Hlavní obsah

Vachoušek nehrál šestnáct měsíců, ale dokázal se vrátit

PRAHA

Je mu teprve osmadvacet, přesto už chtěl s vrcholovým fotbalem seknout. Záložník Austrie Vídeň Štěpán Vachoušek má obrovskou smůlu na zranění, která řádně zbrzdila slibně se rozvíjející kariéru třiadvacetinásobného reprezentanta. Od 5. listopadu 2006 nehrál soutěžní zápas, ale o víkendu se vítězoslavně vrátil na trávník.

Článek

Austria vyhrála 2:1 na hřišti Sturmu Štýrský Hradec a Vachoušek hrál na pravém okraji zálohy 74 minut. A mohl si vydechnout: operovaná noha vydržela. „Je to fantazie. Konečně jsem se zase dostal tam, kde mám být,“ říká hráč, který do velkého fotbalu vstoupil v Teplicích.

Jeho zdravotní peripetie odstartovaly v dubnu 2005, kdy si přetrhl křížový vaz v pravém kolenu. V květnu se podrobil operaci, v únoru dalšího roku začal znovu hrát fotbal. Radost mu ale vydržela jen osm měsíců, natáhl si vazy v kotníku.

Loni v únoru mu v lýtku objevili devíticentimetrovou cystu. A přišel další chirurgický zákrok. „Dnes už vím, že tahle operace byla zbytečná,“ vrací se o pár měsíců zpátky Vachoušek. „Dalo se to léčit jinak, jít pod nůž byla až poslední možnost. Ale já holt věřil klubovým doktorům,“ říká.

Vazy byly uvolněné

V červenci loňského roku se zjistilo, že na operovaném kolenu je potřeba plastiku opravit, protože vazy byly uvolněné. „Když jsem se dozvěděl, že mě čeká třetí operace za rok a půl, chtěl jsem s fotbalem skončit. Byl jsem na dně, na psychiku to byl strašný záhul,“ přiznává.

„Ale manželka mi to rozmluvila. Opakovala mi, že to ještě musím zkusit. Nebýt rodiny, už fotbal nehraju,“ tvrdí Vachoušek. Poslednímu zákroku se podrobil v Německu. „Kdyby tu první operaci neudělali špatně, k téhle vůbec nemuselo dojít,“ říká.

Účastník mistrovství Evropy 2004 musel znovu zatnout zuby. Začal s posilováním, do toho nezbytná rehabilitace. Začátkem letošního roku už začal počítat dny chybějící k návratu na prstech a sobota 29. března 2008 bude v jeho kariéře významným datem. Nový trenér Austrie Constantini mu oznámil, že s ním počítá do základní sestavy.

Ze svého výkonu měl výborný pocit

„Byl to nádherný pocit. Fakt jsem nečekal, že budu hrát,“ líčí. „Pro kouče to byl velký risk, pro mě zase obrovská psychická vzpruha,“ přiznává mistr Evropy do 21 let z roku 2002. Ze svého výkonu měl výborný pocit.

„Vyhráli jsme, máme stále šanci na Pohár UEFA, a hlavně noha vydržela,“ raduje se Vachoušek. Za odměnu dostali hráči dva dny volna. „Už se těším na další zápas. A také na naše fanoušky.“ Doufá, že s českým parťákem Davidem Lafatou pomohou klubu k vytouženému třetímu místu v lize, o které soupeří s Lincem. „Snad se zase bude mluvit o Češích v Austrii víc. Věřím, že jsem si smůlu na zranění vybral,“ říká Vachoušek.

Do konce rakouské ligy zbývají čtyři kola a český záložník je chce odehrát se vší noblesou. Smlouva v klubu mu končí, po sezóně bude řešit, co dál. „Pokud se mi bude dařit jako v sobotu, novou smlouvu určitě dostanu. Cítím vůči klubu dluh a rád bych zůstal. I kvůli rodině, protože za čtyři roky jsme si tady hodně zvykli,“ uzavírá fotbalista, který se stále nevzdal myšlenky na návrat do národního týmu. „Třeba to ještě vyjde. Ale hlavně, aby konečně vydrželo zdraví.“

Reklama

Související témata: