Hlavní obsah

Favorité v kvalifikaci bodovali, ale sklidili kritiku

PRAHA

Favorizované celky ve středečních utkáních kvalifikace na fotbalové mistrovství světa v Německu většinou nezaváhaly. I přes bodové zisky ale padala například ve Španělsku či Francii ostrá kritická slova. V šoku je Švédsko, které po devatenácti vítězných letech sbírá porážky. Po Lotyšsku si ze severu Evropy odvezli tři body Chorvati.

Článek

Španělé v Bosně remizovali a tak kouč Luis Aragoňes sklidil hned po svém prvním soutěžním zápase na španělské lavičce ostrou kritiku.

"Národní tým neukázal žádné známky zlepšení. Je to tým bez osobností, tvořivosti a svého tahouna," hodnotil už po prvním zápase list Marca. Španělé se většinou jen bránili, gól dali z brejku a sami před inkasovanou brankou trestuhodně ztratili míč ve středu pole. Kouč před zápasem přiznal, že hráči mají horší fyzičku, než si před podpisem smlouvy myslel.

Francouzský kouč čeká drastické zlepšení

Podobně jako Aragoňes vraštil po zápase čelo také francouzský lodivod Raymond Domenech. A to jeho tým alespoň na Faerských ostrovech vyhrál - 2:0. Domenech ale čeká od svého týmu "drastické zlepšení".

"To, co jsem dnes viděl, mě znepokojuje. Tohle nebyl ligový zápas, chce to od hráčů víc," řekl kouč. Když rozhodčí vyloučil v 56. minutě Vieiru, prý se začal o výsledek dost obávat. "Faeřané nám ukázali, jak hrát. Nikdy se nevzdali," dodal.

Příště čekají Francouze Irové, a bude to dosud nejsilnější soupeř, jakého po generační výměně potkají. A tým nastoupí bez kapitána Vieiry. "Když dostal červenou kartu, byla to ta první myšlenka, která mi bleskla hlavou," uvedl Domenech.

Častý sběratel červených karet byl v národním týmu vyloučen poprvé, zatímco v Arsenalu za šest let nasbíral devět takových trestů.

Lippi sklidil aplaus

Dalším trenérům se povedlo utišit kritiku a Ital Marcello Lippi dokonce sklidil bouřlivý potlesk. "Proti Norsku rozhodli zápas hráči, které poslal na hřiště jako náhradníky, proti Moldavsku mu vyšla sázka na Del Piera," chválil Corriere dello Sport.

Anglický kormidelník Sven Göran Eriksson otupil ostří kritiky šťastnou výhrou v Polsku. Hráčů se ale výtky médií po zápase v Rakousku dotkly a ve středu se odmítli s novináři bavit. Zastali se tak brankáře Jamese, na jehož adresu média svalila nejvíc viny. Jeden list dokonce přinesl svým čtenářům anketu, jestli má v anglické brance stát James, nebo osel. Vyhrál osel. Ve středu ale chytal Robinson.

Řekové už nedělali chyby

Řekové se v prvním soutěžním zápase s rivalem z Turecka rozešli po bezbrankové remíze. "Už jsme nedělali chyby jako v zápase v Albánii," potěšilo kouče Otto Rehhagela. Jeho tým se dokonce třináct minut před koncem dočkal gólu, ale rozhodčí jej Charisteasovi neuznal kvůli faulu na gólmana.

Trápili se i vicemistři Evropy. Estonci odolávali portugalským útokům 75 minut a jejich brankář Poom držel naději, že svůj stý start v národním týmu ozdobí cennou nulou. Nakonec ale inkasoval čtyřikrát. Ani hosté ale nebyli bez šancí. Oper v té největší trefil tyč.

Rada švédským fanouškům: truchlete

Švédové doma v soutěžním zápase neprohráli do loňského roku devatenáct let, ale nyní mají na kontě dvě prohry za sebou. Po Lotyšsku si vezou tři body ze severu Evropy Chorvati. Země je v šoku. Prohra přišla den po debaklu hokejistů s českým výběrem ve Světovém poháru.

"Odevzdejte se truchlení a pak běžte na procházku," radila v listu Aftonbladet zklamaným fanouškům sportovní psycholožka.

Reklama

Související témata: