Hlavní obsah

Barcelona využila proti Chelsea Maxi-šance

PRAHA

Přes hodinu se fotbalisté Barcelony trápili s dobýváním nekompromisní obrany Chelsea v prvním utkání osmifinále Ligy mistrů. Navíc už po 33. minutách prohrávali díky vlastnímu gólu, ale pak se k nim přece jen přiklonilo štěstí. Chelsea nejprve přišla o vyloučeného Drogbu a střídající "Maxi" López pak pro Barcelonu zařídil obrat v zápase.

Článek

Zápas začal opatrně, oba týmy jen testovaly obranu soupeře dlouhými centry. Vážněji vypadala jen akce Ronaldinha na levé straně, ale jeho táhlá střela o dost minula Čechovu branku. V páté minutě znovu zahrozil brazilský záložník, když se uvolnil přes obránce Chelsea a přihrál do středu na Eto´a. Ten však neměl dostatek času na zakončení a přestřelil.

Zvolte nejlepšího hráče utkání Barcelona - Chelsea
Hlasujte v anketě na konci článku!

Chelsea se musela soustředit na obranu a při odolávání výpadů ze strany Ronaldinha, Deca nebo Giulyho si její hráči občas museli pomoci nedovolenými zákroky. Na to doplatil v patnácté minutě Drogba, který od rozhodčího Friska uviděl první žlutou kartu zápasu.

Ačkoliv se většinu prvního poločasu vše podstatné odehrávalo před pokutovým územím Chelsea, první gól zápasu inkasovali domácí. Ve 33. minutě vysunul Lampard krásným obloučkem Duffa, ten utekl po pravé straně a jeho polocentr před branku na nabíhající spoluhráče si srazil do vlastní branky obránce Bellletti.

Drogba nejprve minul, pak fauloval

Nechybělo mnoho, a za pár minut už to mohlo být 0:2. Tentokrát na pravé straně hřiště utekl Drogba, jenž šel sám na brankáře. Jeho ukvapená střela cestu mezi tyče nenašla. Chelsea neměla za prvních 45 minut ve statistikách jedinou střelu na branku, přesto její hráči odcházeli do šaten s jednobrankovým vedením.

Také ve druhé půli pokračovala marná snaha Barcelony překonat zahuštěnou obranu Chelsea. Naděje na snazší zdolávání obranného valu svitla domácím od 57. minuty, kdy už hostům muselo stačit jen devět hráčů v poli. Drogba totiž při dobíhání míče zbytečně fauloval brankáře Barcelony Valdése a rozhodčí Frisk mu neváhal ukázat červenou kartu.

Maxi otočil zápas

Pořádný vzruch do sveřepé obrany Chelsea ale přinesl až příchod Maximiliana Lópeze, jenž v 65. minutě vystřídal Giulyho. Nejprve byl plavovlasý Argentinec u nepodařené střely Iniesty, a o dvě minuty později po narážečce s Eto´em sám prostřelil Čecha.

Dvacetiletý hráč přezdívaný ve Španělsku "Maxi" byl v obrovské herní chuti a dokázal to zužitkovat. V 73. minutě přihrál zprava po zemi před branku na Eto´a, jenž doklepl míč za Čechova záda a definitivně obrátil stav utkání na stranu Barcelony. A to ještě v nastaveném čase Čech vyrazil tvrdou střelu Iniesty.

Nistelrooij nastoupil až v závěru

Doma naopak neuspěl Manchester United. AC Milán je jedním z mála klubů, přes které Manchester ještě v historii evropských pohárů nepřešel a na prolomení tradice to nevypadá ani tentokrát. Alex Ferguson posadil kanonýra Van Nistelrooije po dlouhých zdravotních problémech jen mezi náhradníky a zvedl jej až půl hodiny před koncem.

Domácí fanoušci se ale od něj gólu nedočkali, nizozemský kanonýr v závěru spálil velkou šanci, když netrefil před odkrytou brankou ideální centr. Zato Milán se při své velké šanci nenechal pobízet. Manchester podobně jako v úterý Liverpool zklamal gólman. Caroll neudržel Seedorfovu ránu z dálky a Ševčenkův náhradník Crespo zblízka míč pohodlně dorazil do sítě.

Zdecimované Brémy

V Brémách se museli diváci vyrovnat na začátku zápasu s několika nemilými překvapeními najednou. Domácí kanonýr Klasnič se zranil při rozcvičování, a tak na poslední chvíli připadlo jeho místo v útoku Klosemu, jenž se sotva vykřesal z chřipky. A útok Brém se celý zápas hledal. Werder sice vystřelil na branku sedmadvacetkrát, ale jen šestkrát trefil prostor mezi tyčemi.

Největší šanci měl Klose, jehož hlavičku zneškodnil gólman Coupet. Lyon naopak vytěžil z minima maximum. Jen jedna jeho střela neskončila v síti. V deváté minutě se zblízka trefil Wiltord, v závěru pak z brejku udeřil Diarra a potupu německého mistra dokonal z přímého kopu Brazilec Juninho.

FC Barcelona - Chelsea Londýn 2:1 (0:1)
Branky: 67. López, 73. Eto´o - 33. vlastní Belletti. Rozhodčí: Frisk (Švéd.). ČK: 56. Drogba (Chelsea). Diváci: 96.650.
FC Porto - Inter Milán 1:1 (0:1)
Branky: 61. Ricardo Costa - 24. Martins. Rozhodčí: Poll (Angl.). Diváci: 38.177.
Manchester United - AC Milán 0:1 (0:0)
Branka: 78. Crespo. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 67.162.
Werder Brémy - Olympique Lyon 0:3 (0:1)
Branky: 9. Wiltord, 77. Diarra, 80. Juninho. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 36.923.

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid