Hlavní obsah

Bolestivá konfrontace. Ale neměli jsme nárok, uznal Horváth po výprasku od Bayernu

Mnichov

Zklamaný vysokou prohrou, ale bez větší emocí. Plzeňský kapitán Pavel Horváth hodnotil pětibrankový výprask od mnichovského Bayernu ve středečním duelu skupiny D Ligy mistrů s klidem. „Bayern nešel ani přibrzdit. Je o stupeň jinde," přemítal osmatřicetiletý matador západočeského týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Horváth z Plzně během utkání základní skupiny Ligy mistrů s Bayernem Mnichov.

Článek
Fotogalerie

Před zápasem na hřišti Bayernu Mnichov jste doufal ve výsledek, který pro Plzeň nebude příliš bolestivý. Jak moc bolí prohra o pět gólů?

Když si vybavím, kolik měl Bayern dalších šancí, není konečný výsledek tak hrozný. Pokud vezmu herní stránku, samozřejmě jsme neměli nárok. Zápasy jako na Bayernu jsou nejhorší. Na vlastní kůži jsme pocítili, že soupeř je o stupeň výše a neměli jsme nárok. Psychicky šlo o hrozně těžké utkání.

Věděl jste od úvodních minut, že Bayern bude nad vaše síly? Mimo jakoukoliv možnost konfrontace?

Ani ne. Za bezbrankového stavu jsme měli dvě situace, které jsme mohli lépe vyřešit a třeba udělat i něco směrem dopředu. Ale od druhé inkasované branky byl zápas jen otázkou konečného skóre.

Měli jste blbý den, kdy Plzni nebylo souzeno se s Bayernem měřit? Nebo se proti současnému mnichovskému výběru prostě v českých podmínkách hrát nedá?

Neměli jsme blbý den, soupeř je tak daleko od nás, že výsledek odpovídá.

Všichni do jednoho jste se na souboj s Bayernem těšili jako na obrovskou zkušenost. Jde i zápas s pětibrankovým výpraskem považovat za přínosný?

Rozhodně ano. Zahrát si na Bayernu Ligu mistrů se někomu nepoštěstí za celý život. Výsledek vzájemné konfrontace je bolestivý, ale pravdivý. Já už se moc nezlepším, ale mladší kluci viděli, že špičkoví hráči jsou ještě rychlejší a šikovnější, tudíž se můžou pořád zlepšovat.

Po čtvrtém gólu se zdálo, že Bayern spoustu ofenzivních akcí řešil složitými kombinacemi v pokutovém území Plzně a jeho hráči se předháněli ve vymýšlení krkolomných akcí. Měl jste stejný pocit?

Když člověk sleduje mnichovské hráče při hře, cítí z nich klid a nadhled po celou dobu. Nedokážu rozlišit, jestli dohrávali utkání naplno nebo ne. Ale Götze, Müller i Pizzaro, kteří přišli na hřiště jako střídající, určitě chtěli dát gól a předvést se.

V čem je největší rozdíl mezi Plzní a Bayernem?

Stačí se rozhlédnout po stadiónu nebo v zázemí, tím bych začal (usmívá se).

A pokud vezmete odlišnosti na hřišti?

Jsou prostě rychlejší. Jejich rychlost je fakt hrozná. Je strašně málo obránců, kteří dokáží uhlídat rozdílové hráči jako Ribéry či Robben.

Po dvou letech jste zase narazili na vítěze Ligy mistrů. V Barceloně jste prohráli o dva góly, ale nedokázali jste vystřelit na branku. V Mnichově jste inkasovali pětkrát a zatímco domácí měli pětatřicet střeleckých pokusů, plzeňský tým ani jeden. Jste ze nulové ofenzivy zklamaný?

Nevím, jestli by případná naše střela něco řešila. Je zapotřebí se zamyslet celkově nad českým fotbalem, nikoliv jen nad naším výkonem. Rozdíl, jak funguje německý a český fotbal, je markantní, což se ve středu večer projevilo.

Byl pro Plzeň zápas s Bayernem Mnichov těžší než dva roky staré vystoupení v Barceloně?

Ano. Tehdy byli domácí hráči spokojení, že vedou a drží míč. Když jsme protivníky na Barceloně zdvojili, radši balón poslali zpátky. Ale Ribéry, Robben i další jsou hrozně hladoví. Nepřipouštěl jsem si to, ale za každé situace chtějí hráče obejít, cpou se za gólem. Jsou schopní jít do dvou, do tří protihráčů a situaci vyřeší. Brání se hodně složitě.

Byl jste rád, když vás trenér Vrba už po šedesáti dvou minutách na hřišti vystřídal a vy jste byl ušetřen kolotoči posledních třicet minut, z něhož padly ještě dva góly?

Nejsem nikdy rád za střídání. Ale už v neděli hrajeme ligu v Teplicích, proto mě trenér stáhnul, abych si odpočinul a byl připravený. V podstatě bych na hřišti byl stejně prd platný. Když jsem si sednul na lavičku, přál jsem si rychlý konec. Šancí měl Bayern skutečně hodně, nešel vůbec přibrzdit.

Měl jste strach, aby konečný výsledek nebyl pro Plzeň fiaskem? Bleskla vám hlavou myšlenka v podobě hrozivého skóre?

Ano, měl jsem obavy, protože šancí měl Bayern hodně. Ale před zápasem jsem mluvil s bývalým plzeňským spoluhráčem Petrem Jiráčkem, který v Mnichově s Hamburkem dostal na jaře devět gólů. Z toho pohledu jsem byl klidný, že stejný příděl neschytáme.

Panovala po zápase v plzeňské šatně hodně skleslá nálada pod dojmem pětibrankového výprasku?

Dívali jsme se na sestřih Leverkusenu se Šachtarem, který dostal rovněž čtyři góly. Dopadli jsme skoro jako Doněck. Byli jsme pochopitelně všichni smutní, ale pětigólový příděl od Bayernu je realitou. Co se týče nasazení a obětování, dali jsme do hry maximum. Jenže soupeř je fotbalově úplně jinde.

Při odchodu do šaten jste se zastavil a krátce hovořil s trenérem Bayernu Guardiolou. O čem jste komunikovali?

Říkal jsem mu, že hrají výborně a nejde je bránit. Chválil jsem mu skvělé hráče. On mi popřál hodně štěstí do dalších zápasů.

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Real Madrid 6 20 : 5 16
2 Galatasaray 6 8 : 14 7
3 Juventus 6 9 : 9 6
4 Kodaň 6 4 : 13 4

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 PSG 6 16 : 5 13
2 Olympiakos 6 10 : 8 10
3 Benfica 6 8 : 8 10
4 Anderlecht 6 4 : 17 1

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 6 17 : 5 15
2 Manchester City 6 18 : 10 15
3 Plzeň 6 6 : 17 3
4 CSKA 6 8 : 17 3

Skupina E

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Chelsea 6 12 : 3 12
2 Schalke 6 6 : 6 10
3 Basilej 6 5 : 6 8
4 Steaua 6 2 : 10 3

Skupina F

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Dortmund 6 11 : 6 12
2 Arsenal 6 8 : 5 12
3 Neapol 6 10 : 9 12
4 Marseille 6 5 : 14 0

Skupina G

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Atlético 6 15 : 3 16
2 Zenit 6 5 : 9 6
3 Porto 6 4 : 7 5
4 Austria 6 5 : 10 5

Skupina H

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Barcelona 6 16 : 5 13
2 AC Milán 6 8 : 5 9
3 Ajax 6 5 : 8 8
4 Celtic 6 3 : 14 3

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Manchester Utd. 6 12 : 3 14
2 Leverkusen 6 9 : 10 10
3 Šachtar 6 7 : 6 8
4 R. Sociedad 6 1 : 10 1

Reklama

Související témata: