Hlavní obsah

Plzeň má k pokladu 350 miliónů blíž, Sparta může narazit i na Manchester United

Praha

Start pokusu o zisk pohádkového pokladu ve výši minimálně 350 miliónů korun mají společný. Úvodní zápasy třetího předkola Ligy mistrů sehrají 28. nebo 29. července. Jinak jsou ovšem vyhlídky fotbalistů Plzně a Sparty (případně Jablonce) rozdílné. Viktoria půjde za postupem v mistrovské části kvalifikace, která skýtá mnohem přijatelnější soupeře. Naopak Letenským se v nemistrovské části rýsuje třeba i Manchester United!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Kolář (vlevo) v souboji s útočníkem Manchesteru City Sergiem Agüerem. Zahraje si Plzeň znovu Ligu mistrů?

Článek

Počty jsou jednoduché. Postup do Ligy mistrů garantuje zisk minimálně 350 miliónů korun. A pokud v ní pár bodů uhrajete, měly by se celkové prémie vyšplhat až ke 400 miliónům...

Otázkou je, jak se k pokladu prokopat.

Plzeň si Ligu mistrů v posledních sezónách zahrála již dvakrát a díky zisku titulu k ní již před losem 3. předkola bude mít zase blíž. Bude nasazena a jejími soupeři mohou být Malmö, Karabach Agdam, HJK Helsinky, Molde FK, Videoton Fehérvár, Partizan Bělehrad či po středě jistý mistr Slovenska Trenčín.

Nasazená by byla i v rozhodujícím 4. předkole, kde by měla nejspíš na výběr bulharský Ludogorec Razgrad, dále šampióny Izraele, Polska, Slovinska či Chorvatska.

Hned na úvod může přijít Monako

Role vicemistrovské Sparty (pokud druhé místo uhájí před Jabloncem) je mnohem těžší. Ve 3. předkole nejspíš nasazená nebude, takže by v něm klidně mohla narazit třeba na Monako, které letos vyřadilo Arsenal a vypadlo až ve čtvrtfinále s Juventusem! Nabízejí se ovšem i Ajax Amsterdam či Young Boys Bern (Švýcaři vyřadili Spartu v základní skupině Evropské ligy...), druhý tým ligové tabulky z Belgie (zatím Anderlecht), Ruska (zatím CSKA Moskva), Turecka (zatím Fenerbahce) a Ukrajiny (zatím Šachtar).

A dál i Leverkusen, Valencie nebo Lazio

Každopádně velké sousto! A kdyby Sparta prošla až do 4. předkola, narazit tam může klidně na gigantický Manchester United. Na výběr by pak byl i Leverkusen, čtvrtý tým ze Španělska (zatím Valencie), třetí z Itálie (zatím Lazio Řím) a Sporting Lisabon.

Stejné vyhlídky by měl Jablonec, pokud by Spartu ještě v závěru ligy senzačně předstihl.

„Bojím se, že úroveň byť špičkového českého klubu, ať už je to Sparta nebo Plzeň, je málo na skupinovou část Ligy mistrů," řekl v anketě ČTK skepticky trenér František Komňacký, bývalý kouč Jablonce, Ostravy, Jihlavy či asistent u reprezentace.

Podaří se českým týmům probojovat se do Ligy mistrů?
Postoupí oba čeští zástupci
7,7 %
Do Ligy mistrů postoupí jen Plzeň
64,5 %
Champions League si zahraje jen Sparta
3,8 %
Ani jeden tým do Ligy mistrů nepostoupí
24 %
Celkem hlasovalo 28020 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid