Hlavní obsah

Žádná gesta, exploze euforie, natož pak kotrmelce. Ani nevím, zda bych ho ještě udělal, smál se po postupu Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chce víc. Aby ne, když se svou Plzní překonal na cestě k vysněné Lize mistrů a stovkám milionů z ní plynoucí už dvě překážky. Nejdřív finskou zosobněnou Helsinkami, teď i moldavskou představovanou Šeriffem Tiraspol, který si mimochodem milionářskou Champions League zahrál v minulé sezoně. „Jsme dva zápasy od obrovského úspěchu, který jsme si přáli a o který bojujeme. Liga mistrů je naším cílem, který je teď blíž,“ netajil trenér českého mistra Michal Bílek poté, co s Viktorií odvalil na této cestě další balvan.

Oslavy podle Michala Bílka? Radost mám velikánskou, ale abych tady skákal a dělal divadlo, to neVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Samo sebou se přitom usmíval. Pochopitelně zářil spokojeností. Ale čekat od Michala Bílka pompézní gesta? Výbuchy radosti a euforie? Nebo dokonce kotrmelce metané před fanoušky, které bývaly specialitou jeho předchůdce Pavla Vrby?

„Nevím, zda bych kotrmelec ještě udělal. Mně ke spokojenosti a radosti stačí vidět nadšené fanoušky, hráče, lidi kolem sebe. Víc nepotřebuju," vysvětloval, proč si po postupu do play off Ligy mistrů a klubovému profitu z pohárové Evropy, který se už nyní blíží 300 milionů, vystačí s rozzářenou tváří.

Sestřih odvetného utkání 3. předkola Ligy mistrů Plzeň - TiraspolVideo: O2 TV Sport

„Víme, že situace našeho klubu nebyla a není jednoduchá a že Plzeň postup v pohárové Evropě nutně potřebovala. Proto jsem rád za klub i hráče, že jsme před Tiraspol postoupili, a i tento cíl splnili," kvitoval Bílek přísun pomalu tří stovek milionů na klubový účet.

Nebyla to však jednoduchá zastávka při úterní odvetě s Tiraspolem. Ba dokonce ani ve chvíli, kdy na světelné tabuli už zase svítilo skóre 2:1, jimž skončil i první zápas v Moldavsku.

„Potvrdilo se, jak cenná byla naše výhra v prvním utkání, protože Tiraspol prokázal v odvetě svou sílu. Potvrdil kvalitu jak po technické, tak i fyzické stránce. Předvedl, že má rychlostně výtečně vybavené hráče, kteří se dovedou prosadit v soubojích jeden na jednoho. Proto to byly velikánské nervy. Hlavně po smolné penaltě, která přišla na začátku druhé půle a poté po šancích, jež si soupeř vytvořil. Až po gólu Mosquery se nám začalo trochu lépe dýchat. Ale teprve po vyloučení Evangelua jsme si mohli oddechnout docela, protože bylo vidět, že hráči Tiraspolu už nemají ani fyzické, ani morální síly, aby zkusili výsledek zvrátit," glosoval odvetu plzeňský trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek uděluje pokyny svěřencům během utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Samozřejmě přitom chválící výkon brankáře Staňka, jednoho z hrdinů zápasu.

„Zase nás podržel. Bezvadné mít gólmana, který chytí šance soupeře, když to potřebujete," vyzdvihoval Bílek doslova zázračné zákroky mága mezi plzeňskými tyčemi v úvodu druhé půle.

Přitom naslouchal a registroval informace, že z dvojice potenciálních soupeřů pro play off si už vybírat nemůže, protože kvalifikační partie Karabachu s Ferencvárosem dopadla jednoznačně. Vítězstvím ázerbájdžánského mistra v Budapešti 3:1, a tudíž jeho postupem.

„Vyhrát takovýmto poměrem venku je super výsledek svědčící obrovské kvalitě Karabachu. Nic jednoduchého nás nečeká, musíme se připravit i na horko, které nás za týden na soupeřově půdě čeká, naším cílem přesto zůstává postup do Ligy mistrů," netajil Bílek, že za postupem do Champions League půjde on a jeho tým s ním.

A když to společně svedou a počtvrté v historii Viktorie Plzně se do základní fáze Ligy mistrů dostanou, možná že i explozi euforie dojde.

Na kotrmelce metané Bílkem před kotlem fanoušků ale jen těžko.

Reklama