Hlavní obsah

Trenér fotbalové dvacítky: Prohra s Korejci je pro nás varováním

OTTAWA/PRAHA

Poslední přípravný zápas před začátkem mistrovství světa v Kanadě za sebou mají čeští fotbalisté do 20 let. V Torontu v sobotu podlehli stejně starým Jihokorejcům 0:1 a podle trenéra Miroslava Soukupa dostali varování před soubojem s KLDR v základní skupině šampionátu. Soupeři se kromě obvyklé bojovnosti a nasazení prezentovali i výbornou technickou a taktickou vyspělostí, což českého kouče překvapilo.

Článek

"Podle toho, co jsme o Korejcích měli možnost vidět na DVD, jsme očekávali, že budou hrát agresivně, budou napadat a dohrávat osobní souboje. Nečekali jsem ale, že budou herně tak vyspělí. Od začátku nás rychlostně i individuálně s míčem přehrávali a zaslouženě vyhráli," připustil v rozhovoru s ČTK Soukup.

"Čekali jsme, že udělají v taktice nějaké chyby a my je potrestáme, ale to se nestalo," uvedl český kouč. Jeho svěřence zaskočilo i rozestavení 3-5-2, s nímž Jižní Korea vyrukovala. "Měli svůj systém velmi dobře zvládnutý, celý první poločas jsme se s jejich organizací hry nemohli vyrovnat. Měli převahu v záložní řadě," řekl Soukup. Přestože jediný gól utkání vstřelil soupeř v 75. minutě po chybě české obrany, právě výkony defenzivních řad v čele s brankáři ho zatím těší nejvíc.

Chce to lepší strategii a větší důraz

Porážku s Korejci bral trenér jako poučení a varování před soubojem s jejich severním sousedem v základní skupině. "Ukázalo se, že asijská mužstva jsou hodně nebezpečná. Jižní Korea skončila v kvalifikaci až třetí, KLDR ji vyhrála, takže bude nejspíš ještě kvalitnější," uvažoval reprezentační trenér a zároveň asistent u brněnských fotbalistů.

Generálka na ostrý vstup do šampionátu 30. června mu ukázala hned několik věcí, na nichž musí ještě tým zapracovat. "Máme čas na to, abychom pro utkání s KLDR zvolili lepší strategii. Budeme hlavně dolaďovat taktické plány a snažit se kluky připravit na to, aby ze sebe vydali vše," uvedl Soukup s tím, že by si představoval i větší důraz při standardních situacích.

Potíže má gólman Fryšták

V sobotu šetřil lehce zdravotně indisponované Šimůnka a Kúdelu. V průběhu druhého poločasu se k nim přidal i gólman Fryšták, který duel dochytal s poraněnými postranními vazy v koleni. "Dvakrát nepříjemně upadl. Uvidíme, jak se to bude v příštích dnech vyvíjet. Má lehký otok, který chladíme. Eventuálně plánujeme i třeba vyšetření v místní nemocnici," řekl Soukup.

Na rozdíl od prvního přípravného duelu v Kanadě, který ukončila silná bouřka, si tentokrát už mladíci plně zvykali na umělou trávu třetí generace, na níž se odehraje většina mistrovství. "Zvláštností bylo, že se hrálo na hřišti pro americký fotbal. Rozměry pro fotbal byly nalajnované jen slabě žlutou barvou, což bylo hodně nezvyklé," uvedl Soukup.

Dorazili fanoušci z asijské čtvrti

Utkání s Koreou mělo i solidní atmosféru, do hlediště stadionu v Torontu totiž dorazilo asi 1500 korejských diváků z nedaleké asijské čtvrti. Česká výprava se pak vrátila do Ottawy, kde odehraje dva ze tří svých duelů základní skupiny.

"Je dobře, že generálka proběhla týden před začátkem mistrovství. Čeká nás tradiční týdenní program mezi dvěma zápasy, na který jsou kluci zvyklí z českých klubů," dodal Soukup, než vyrazil s hráči na regenerační dopolední trénink. V úterý se dvacítka přesune do luxusního hotelu Vestin, kde budou bydlet všichni její soupeři ve skupině - Argentina, KLDR a Panama.

Reklama