Hlavní obsah

Můžeme myslet i na zlato, tvrdí uruguayský útočník Suárez

PORT ELIZABETH

Je hrdinou pro celou Uruguay. Útočník Luis Suárez dvěma zásahy poslal z osudí světového šampionátu v JAR Korejskou republiku. Své zemi zařídil dvě ze tří vítězství na turnaji. Ale trefy znamenající postup do čtvrtfinále přebily veškeré dosavadní snažení třiadvacetiletého střelce patřícího Ajaxu Amsterdam.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Uruguayec Luis Suarez (vpravo) se raduje z gólu, který vstřelil Korejcům v osmifinále MS.

Článek

„Ten druhý gól byl nejdůležitější v kariéře,“ líčil Suárez. Zbývalo deset minut do konce, když se po sérii rohových kopů zmocnil balónu v pokutovém území a z otočky překonal korejského brankáře, přičemž míč se ještě odrazil o tyčku. Snad nejhezčí branka tohoto MS…

„Neměl jsem jinou možnost,“ culil se nad efektním zakončením.

„Jako malý jsem snil o startu na šampionátu. A o tom, že na vrcholném turnaji vstřelím gól,“ tvrdil Suárez, který v zápasech na africkém kontinentu skóroval už třikrát. Nejprve skolil ve třetím zápase skupiny A Mexiko. Druhý zásah přidal osm minut po zahájení osmifinále. Korejský gólman zřejmě záměrně pouštěl do autu Forlánův pas napříč vápnem, ale nevšiml si, že nabíhá Suárez, který z ostrého úhlu trefil opuštěnou branku.

„Myslím, že můžeme dojít daleko. Jistě, některé týmy vstupují do turnaje jako favorité, my jsme nebyli v takové pozici. Pro nás byl už samotný start fantastický. Ale tvrdě bojujeme. A jsme vždy odměněni,“ vykládal nadšený útočník.

Ve čtvrtfinále je Uruguay po 40 letech. „Nejsme bez šance ani proti Ghaně. Živě si představuji, jaká je nálada doma. A také atmosféru po našem návratu. Když půjdeme dál, euforie naroste. Všichni Uruguayci si něco takového zaslouží, můžeme myslet i na zlato,“ juchal Suárez.

Přestože vstřelil na mistrovství už tři góly a předtím v sezóně skóroval pětatřicetkrát za Ajax, nenechává se strhnout a nemluví o vlastních kanonýrských ambicích. „Pro moji zem nebylo nic důležitějšího než postup do čtvrtfinále. Byla shoda okolností, že jsem zrovna já rozhodl. Byl jsem úplně vyřízený. Korejci byli totiž doslova neunavitelní a lítali po hřišti sem a tam. Po jejich vyrovnání jsem se vážně bál,“ přiznal.

Reklama

Související témata: