Hlavní obsah

Uruguay po penaltovém rozstřelu vyřadila Ghanu a po čtyřiceti letech je v semifinále

JOHANNESBURG

Až penaltový rozstřel nakonec rozhodl o tom, že si Uruguay po čtyřiceti letech zase zahraje v semifinále mistrovství světa. Čtvrtfinálový duel Jihoameričanů s Ghanou totiž skončil i po prodloužení 1:1, neboť v poslední minutě nastavení odmítl Gyan rozhodnout z pokutového kopu po ruce Suaréze. Proto musely rozřešení přinést penalty. V nich měla navrch Uruguay, která vyhrála 4:2 a v semifinále se utká s Nizozemskem.

Foto: Henry Romero, Reuters

Uruguayský obr Sebastian Abreu oslavuje postup svého týmu do semifinále, který stvrdil úspěšnou penaltou proti Ghaně.

Článek

Celý první půlhodinu měli Jihoameričané navrch, neboť si počínali daleko aktivněji a na dlouhé minuty byli nastěhováni na polovině Ghaňanů, výsledek jejich snažení byl přesto nulový. A to se jim přitom několik víc než slibných příležitostí nabídlo. Spolupráce Florána se Suárezem totiž fungovalo opět perfektně, takže tato dvojice motala protivníkově obraně hlavu a gólmana Kingsona držela neustále ve střehu.

Ani zmatky Jihoameričanům nepomohly

Dalekonosná střela Forlána mu nadělala velké problémy, zmatkující bek Mensah, který hlavou tečoval Forlánův roh, pak ještě větší. Jenže legionář z anglického Wiganu sice se štěstím, ale přece jen obě příležitosti zlikvidoval, dobře mířenou střelu Suaréze mířící pod břevno pak vyrážel přímo zázračně.

Brankář Ghany Richard Kingson plísní své spoluhráče ve čtvrtfinálovém duelu s Uruguayí.foto: Reuters/Siphiwe Sibeko

Paradoxem proto bylo, že po třiceti minutách patřících jednoznačně Jihoameričanům mohla jit do vedení Ghana, která z obranného bloku vyrážela k ojedinělým, zato však vrcholně nebezpečným výpadům. Po jednom z nich se dostala k vůbec prvnímu rohovému kopu a dala protivníkovi na srozuměnou, že standardní situace má nacvičené perfektně. Hlavičkující Vorsah totiž minul tyč jen o centimetry!  Vzápětí přišel další africký kontr a Gyan vystrašil uruguayského gólmana rovněž.

Úder přišel v nastavení

Samozřejmě že v tu ránu poslední africký celek účinkující na šampionátu narostl a najednou ho bylo plné hřiště. Přidal na pohybu i důrazu, zpřesnil kombinaci, začal se prosazovat i v osobních soubojích...

Oslavný taneček fotbalistů Ghany po trefě Muntariho do sítě Uruguaye.foto: Reuters/Henry Romero

Zvláště, když se zranil uruguayský kapitán a pilíř obrany Lugano, který musel střídat. Ve druhé minutě nastaveného času se Ghana skutečně dočkala vedoucího gólu. Kontroverzní Muntari vypálil z neskutečné dálky a Muslera skákal po střele marně.

Forlánova dalekonosná odpověď

Uruguayská hvězda Florán odpověděla deset minut po půli. A rovněž z dálky! Jeho trestný kop zaplachtil vzduchem, Kingson na zrádný balón nedosáhl, takže se začínalo nanovo. Jihoameričané v tu ránu narostli a zase jich bylo plné hřiště.

Brankář Ghany Richard Kingson se marně natahuje po přímém kopu Diega Forlána z Uruguaye.foto: Reuters/Henry Romero

Na rozdíl od prvního poločasu se však už nedostávali do šancí tak snadno. A když už ji Forlán Suarézovi přece jen nachystal, legionář z Ajaxu ji zmařil. Po osmi minutách se mu nabídla příležitost další, ale proti Kingsonovi nepochodil.

Ghana trpící až přílišným nepřenostmi v přihrávkách si sice několik náznaků šancí připravila, ale ani její hráči se v koncovce neprosadili, takže čtvrtfinále se prodlužovalo.

Gyan zahodil v poslední minutě penaltu

V něm měli zpočátku alespoň opticky navrch Jihoameričané, jenže jejich aktivita končila před šestnáctkou. Ghana probouzející se až ve druhé čtvrthodině mohla rozhodnout v úplně poslední minutě nastavení. Hlavičku Adiyiaha totiž vyrazil Suaréz na brankové čáře volejbalovým zákrokem rukou, takže sudí ho vyloučil a navíc nařídil penaltu. Jindy neomylný exekutor Gyan ovšem napálil jen břevno a stal se smutným hrdinou pro celou Afriku. Musel totiž rozhodnout penaltový rozstřel, při němž Ghana nervově zcela selhala.

Zhroucený Gayan Asamoah po vyřažení Ghany ve čtvrtfinále MS.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Abreu rozhodl aĺa Panenka

V první sérii Forlán exekuci proměnil, Gyan v penaltové repríze rovněž uspěl, Victorino ve druhé sérii nezaváhal, Appiah také ne. Za stavu 2:2 byl Uruguayec  Scotti tovněž úspěšný, jenže Mensah lehkomyslnou střelou selhal. Vzápětí sice Pereira přestřelil, ale Adiyiah  kopl penaltu tak mizerně, že mu ji gólman Muslera zlikvidoval.

Abreu pak panenkovskou penaltou dostal Uruguay po čtyřiceti letech do semifinále, zatímco celá Afrika začala hořekovat a truchlit. Ani tentokrát se její zástupce mezi čtyři nejlepší celky nedostal!

Erupce radosti. Fotbalisté Uruguaye si právě zajistili postup do semifinále MS.foto: Reuters/Henry Romero

Čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa
Ururguay - Ghana 1:1 po prodloužení, na penalty 4:2
Branky: 55. Forlán - 45.+2. Muntari. Rozhodčí: Benquerenca - Cardinal, Miranda (všichni Port.). ŽK: Fucile, Arévalo Ríos, Pérez - Paintsil, Sarpei, John Mensah. ČK: 120. Suaréz. Diváci: 84.017. V normální hrací době i po prodloužení: 1:1. Poločas 0:1.
Uruguay:  Muslera - M. Pereira, Lugano (38. Scotti), Victorino, Fucile - Fernández (46. Lodeiro), Pérez, Arévalo Ríos - Cavani (76. Abreu), Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.
Ghana: Kingson - Paintsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei - Inkoom (72. Appiah), K. Boateng, Annan, Muntari (88. Adiyiah) - Asamoah, Gyan. Trenér: Rajevac.

Reklama

Související témata: