Hlavní obsah

Plašil: Zahrát si jednou brazilskou ligu? Proč ne, už mě to napadlo

Záložník Bordeaux a české fotbalové reprezentace Jaroslav Plašil (30) má za manželku Brazilku. Ale nejen kvůli ní touží zahrát si na mistrovství světa 2014 v její rodné zemi. „Mistrovství světa v Brazílii je nejvíc, co může být,“ tvrdí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil by si rád zahrál v Brazílii.

Článek

Cítíte velkou motivaci zahrát si na mistrovství světa právě v téhle fotbalové zemi?

Mám z Brazílie manželku a každý rok tam jezdíme. Mistrovství světa v téhle zemi je určitě nejvíc, co ve fotbale může být. Tam je to sport číslo jedna. Celá země jím žije.

Vy byste tam tak měl i rodinnou podporu...

To ano, dá se to tak říct. Určitě by se na nás přijeli podívat a fandili by nám, pokud bychom nehráli s domácími.

Vnímáte při návštěvě fotbalovou atmosféru v zemi i mimo stadióny?

Určitě! S fotbalem se setkáváte na každém kroku. Byl jsem tam například v době konání mistrovství světa 2010. Celá Brazílie byla u televize, nikdo nepracoval, nikde se nemluvilo o ničem jiném než o fotbale.

Byl jste tam na nějakém zápase?

Viděl jsem v lize Corinthians Sao Paulo. Neskutečná atmosféra! Plné hlediště, čtyřicet tisíc diváků, což znamená čtyřicet tisíc fotbalových bláznů. Nemyslím to vůbec ve zlém, oni fotbalem žijí naplno.

Z hlediska bezpečnosti je ale Brazílie hodně rizikovou zemí...

To byla Jihoafrická republika přece také. Na zápasech nebudou jen Brazilci. Věřte mi, že pro bezpečnost udělají maximum. Už teď přijímají spoustu opatření. Myslím si, že to bude v pořádku.

Problémem ale může být infrastruktura a doprava. I to zvládnou, když například jedním ze středisek bude odlehlý Manaus v amazonských pralesích?

Tohle místo neznám, ale Brazílie pracuje i na infrastruktuře. Hotely určitě budou na úrovni a postaví jich dost. Oříškem tak může být zejména doprava. Jezdit mezi městy autobusem je naprostý nesmysl, bude se proto spíš létat. Doprava nebude jednoduchá ani ve velkých městech, jako je Rio de Janeiro nebo Sao Paulo.

Brazilci budují nový tým pro světový šampionát. Spousta hvězd ale neuspěla na olympiádě v Londýně. Pociťují ještě citelné trauma z roku 1950, kdy doma prohráli ve finále mistrovství světa s Uruguayí?

Tohle jsem tam už vůbec nezaznamenal. Všichni brazilští fotbalisté by chtěli hrát za národní mužstvo. Určitě budou velice silní a doma zvlášť. Neúspěch si nepřipouštějí. Mají obrovskou motivaci. Neúspěch na olympiádě jim spíš může pomoct. Vrátí se na zem.

Dovedete si představit, že byste se tam s manželkou odstěhovali a vy byste hrál tamní ligu?

A proč ne? Napadlo mě to, ale zatím chci ještě nějaký čas hrát v Evropě. V Brazílii bych si chtěl především zahrát za české národní mužstvo na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: