Hlavní obsah

O korupci ve fotbale se ví, ale nemluví

PRAHA

Už několikrát se zvedla vlna odvážných, kteří poukazovali na korupci v českém fotbale. Všechny aféry však postupně vyprchaly a kritici poměrů byli označeni za škůdce fotbalu. Také proto je v současnosti málokdo ochotný na toto téma mluvit. Z oslovených osobností řekly nahlas svůj názor jen dvě. Zatímco Wernera Ličku korupce nepřekvapila, Ladislav Vízek si nebral servítky.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Že se v českém fotbale dějí takovéhle věci, mne nepřekvapuje. Vždyť to není tak dávno, co jsem v novinách četl o tom, že Česká republika patří k zemím, kde nejvíc bují korupce. Proč by se tedy měla vyhýbat zrovna fotbalu?," reagoval na pondělní reportáž České televize bývalý trenér reprezentační jednadvacítky Werner Lička. "Bohužel je u nás stále zvyk ze starého režimu všechno ututlat a zamést pod koberec."

Rovina za flašku rumu

"Vždyť už od dob našich amatérských začátků jsme byli zvyklí na to, že se rozhodčímu koupila třeba láhev rumu, aby byl shovívavější. A to se pak přenáší do všech sfér společenského života. Spousta podnikatelů si mi stěžuje, že se bez úplatků v našich poměrech ani nepohnou," dodal pro Sport.cz Lička.

Zároveň je ale zkušený lodivod přesvědčen o tom, že nejvyšší fotbalové soutěži se úplatky vyhýbají.  "Takovou možnost si ani nepřipouštím, to bych pak fotbal na vrcholové úrovni vůbec nemohl dělat. Pečlivě sleduji každé ligové kolo, a za poslední roky jsem neměl pocit, že by se někdy pískalo jen ve prospěch jednoho mužstva. A navíc první liga je tak zevrubně analyzovaná a sledovaná, že to podle mne ani není možné," uzavřel Lička.

Za výtky dopis na rozloučenou

S tím ale nesouhlasí bývalý internacionál Ladislav Vízek, podle kterého se úplatky objevují i v první lize, a že se s tím sám setkával během doby, co působil společně s bývalým spoluhráčem z Dukly Oldřichem Rottem jako delegát nejvyšší fotbalové soutěže. "Potkával jsem se s tím běžně a bylo to děsivé," řekl Vízek pro Sport.cz.

Už tehdy poukazoval na to, že v českém fotbale není kolem rozhodčích všechno v pořádku a za odměnu byl ze svazu odejit. "Když jsem tvrdil, že se v českém fotbale uplácí ve velkém, tak se mi akorát vysmáli a nakonec mě ze svazu vyhodili. Dostal jsem jen dopis od šéfa rozhodčích Brabce, ve kterém mi děkoval za spolupráci," vzpomínal s úšklebkem.

Není vůle

"V našem fotbale je korupce úplně neskutečná, vždyť to přece každý ví. Ale nedá se s tím nic dělat, protože zkrátka není vůle něco změnit a všechno je to prolezlé odshora dolů," durdil se Vízek. "Lidé jako Luděk Macela a další se sice snažili něco změnit, ale bez šance. Ryba zkrátka smrdí od hlavy".

Reklama

Související témata: