Hlavní obsah

Brücknerovo Rakousko znovu na kolenou, Španělé přejeli Anglii

PRAHA

Fotbalisté Rakouska, vedeni českým koučem Karlem Brücknerem, po středeční prohře 0:2 v příravě se Švédskem již pět zápasů nepoznali radost z vítězství. Příprava nevyšla ani Německu, které před domácím publikem prohrálo s Norskem 0:1. Evropští šampióni Španělé přehráli doma Anglii 2:0, David Beckham si připsal 108. start v reprezentaci a vyrovnal se legendárnímu Bobby Mooreovi.

Článek

Toužebně očekávaný duel mezi evropskými šampióny a výběrem Anglie měl svého vítěze v podobě domácích Španělů. Ty poslal do vedení již ve 36. minutě kanonýr Valencie a nejlepší střelec loňského Eura David Villa. Famózní forvard domácích si na hranici vápna pohrál s Terrym a Jagielkou, střelou kolem bezmocného Jamese pak otevřel skóre zápasu. V 82. minutě konečný výsledek na 2:0 zpečetil střídající Llorente, jenž hlavou po Xaviho centru rozhodl o cenném vítězství domácího celku.

Týmu Albionu tak nepomohl ani historický 108. start Davida Beckhama v národním týmu, čímž současný záložník AC Milán vyrovnal a dotáhnul se na legendárního Bobbyho Moorea, druhého v počtu odehraných utkání za anglickou reprezentaci.

Argentina si ve Francii pohrála

Francie nastoupila v prestižním utkání proti Argentině hodně s velkou ofenzivní silou, kterou vedla trojice Henry, Anelka, Ribery. Hosté se ovšem nezalekli a byli to právě oni, kteří na začátku zápasu udávali tempo hry. Geniální forvard Messi měl po čtvrthodině šanci na skórování, obrana domácích odvracela míč na poslední chvíli.

Na konci první půle už se Argentici radovali. Centr si ve vápně zpracoval Gutierrez, Sagna mu nechal prostor, čehož hostující záložník využil a otevřel střelou k tyči skóre zápasu. V 83. minutě prchal v brejku na domácí branku aktivní Messi. Forvardovi Barcelony se podařilo probít do šestnáctky francouzského výběru a zvýšit na 2:0. Trenér Jihoameričanů Diego Maradona tak uspěl i ve svém druhém utkání na v pozici hlavního kouče.

Norové uspěli v Německu 

Německý výběr v utkání s Norskem málem zaskočil ve 22. minutě Helstad, jehož hlavičkový pokus uprostřed pokutového území musel domácí gólman Adler reflexivně vyrazit na roh. Čtyřiačtyřicet tisíc diváků se už do poločasu gólu nedočkalo. Srdnatě bojující Norové se dostali po hodině zápasu překvapivě do vedení, když se mezi střelce zapsal Grindheim. Statická obrana Německa nedokázala zabránit přihrávce přes celé malé vápno, na jehož konci se nemýlil osamocený hostující hráč.

Brückner znovu prohrál

S velkým tlakem se potýkal už před zápasem Rakousko - Švédsko na domácí lavičce bývalý trenér české reprezentace Karel Brückner, pod jehož vedením vyhráli Rakušané naposledy loni v září, když poslední čtyři zápasy nepoznali radost z vítězství.

Rakušanům konfrontace na mezinárodní scéně nevyšla ani na popáté. Brücknerovi svěřenci, kteří nedávno remizovali i s Faerskými ostrovy, inkasovali od Švédů poprvé v 58. minutě, když se trefil Elm. Jen pět minut potřebovali hosté na to, aby vedli již 2:0, když z penalty stanovil konečné skóre Källström.

Další soupeř českého týmu v kvalifikaci na MS 2010 Slovinsko zavítalo na půdu Belgie. Tým Matjaže Keka rozesmutnil již po dvaceti minutách zadák Bayernu Mnichov Van Buyten. Ten samý hráč zvyšoval skóre čtyři minuty před koncem na konečných 2:0.

Slováci padli na Kypru

Na Kypru se skóre měnilo již po půlhodině zápasu. Dobrotka fauloval ve vlastním vápně jednoho z Kypřanů, načež penaltu Marangos. Další šok pro Slováky přišel v 74. minutě. Matej Krajčík nedokázal zamezit centru z pravé strany, z čehož gólem na 2:0 těžil Nikolaou. Na rozdíl tří branek zvyšoval o chvíli později střídající Okas. Slovákům už nic nepomohlo závěrečné snížení Róberta Ježe a premiérový reprezentační gól Erika Jendriška.

Druhý tým naší kvalifikační skupiny Polsko si pozval k přípravě výběr Walesu. Náš říjnový přemožitel z kvalifikace nedokázal v první půli najít recept na překonání soupeřova brankáře. Fanoušci se tak dočkali až deset minut před koncem, když jedinou trefu zápasu vstřelil Roger.

Výsledky přípravných mezistátních fotbalových utkání:
Limassol: Arménie - Lotyšsko 0:0
Antalya: Makedonie - Moldavsko 1:1 (0:0)
Branky: 54. Panděv - 60. V. Andronic.
La Manga: Lichtenštejnsko - Island 0:2 (0:1)
Branky: 28. Smárason, 48. Gudjohnsen.
Nikósie: Kypr - Slovensko 3:2 (1:0)
Branky: 32. Maragkos z pen., 74. Nicolau, 83. Okkas - 89. Jež, 90.+1 Jendrišek.
Sestava Slovenska: J. Mucha ml. - Krajčík, Dobrotka (60. Škrtel), M. Petráš, P. Petráš (46. Čech) - Jež, Kucka (60. Stoch), Hamšík, Švento (46. Vittek) - Jendrišek, Štyvar (68. Pekarík).
St. Antonio: Polsko - Wales 1:0 (0:0)
Branka: 80. Guerreiro.
Sestava Polska: Fabiański (46. Boruc) - Wasilewski, Žewlakow, Dudka, Wawrzyniak - Boguski (46. Lobodziński), M. Lewandowski, Gargula (46. Guerreiro), Murawski (75. Tralka), Krzynówek (46. Smolarek) - R. Lewandowski (61. Brožek).
Nikósie: Srbsko - Ukrajina 0:1 (0:1)
Branka: 16. Nazarenko.
Tel Aviv: Izrael - Maďarsko 1:0 (0:0)
Branka: 76. Benajun.
Belek: Estonsko - Kazachstán 0:2 (0:1)
Branky: 28. a 82. Baltijev.
Albufeira: Litva - Andorra 3:1 (1:0)
Branky: 44. Velička, 53. Šernas, 83. Kavaliauskas - 78. Lima z pen.
Izmir: Turecko - Pobřeží slonoviny 1:1 (1:0)
Branky: 11. U. Gökhan - 90. Drogba.
Bukurešť: Rumunsko - Chorvatsko 1:2 (1:1)
Branky: 22. Marica - 29. Rakitič, 75. Kranjčar.
Kuvajt: Kuvajt - Ázerbájdžán 1:1 (1:1)
Genk: Belgie - Slovinsko 2:0 (1:0)
Branky: 21. a 86. Van Buyten.
Marseille: Francie - Argentina 0:2 (0:1)
Branky: 40. Gutiérrez, 83. Messi.
Faro: Portugalsko - Finsko 1:0 (0:0)
Branka: 79. C. Ronaldo z pen.
Rades: Tunisko - Nizozemsko 1:1 (0:0)
Branky: 66. Saihi - 61. Huntelaar.
Düsseldorf: Německo - Norsko 0:1 (0:0)
Branka: 63. Grindheim
Štýrský Hradec: Rakousko - Švédsko 0:2 (0:0)
Branky: 58. Elm, 63. Källström z pen.
Ženeva: Švýcarsko - Bulharsko 1:1 (1:1)
Branky: 45. Huggel - 34. Popov.
Pireus: Řecko - Dánsko 1:1 (0:0)
Branky: 61. Gekas - 49. Borring.
Sevilla: Španělsko - Anglie 2:0 (1:0)
Branky: 36. Villa, 82. F. Llorente.

Reklama