Hlavní obsah

Fotbalový reprezentant Čech se do nejlepšího týmu UEFA za rok 2012 nedostal

Nyon

Fotbalový brankář Petr Čech se do nejlepší jedenáctky UEFA za rok 2012 nedostal. Před reprezentačním gólmanem, který loni pomohl Chelsea k triumfu v Lize mistrů, dostal přednost Španěl Iker Casillas z Realu Madrid. O dvanácté nejlepší sestavě v historii rozhodli fanoušci rekordními 5,3 milióny hlasů na internetovém serveru UEFA.com.

Foto: Nigel, Reuters

Petr Čech i tentokrát skončil za gólmanem Realu Madrid Ikerem Casillasem.

Článek

Čech, jenž byl mezi čtyřmi nominovanými brankáři ještě s Gianluigim Buffonem a Manuelem Neuerem, se druhého ocenění po roce 2005 nedočkal. Ve výběru roku poprvé chyběl zástupce z anglické ligy, naopak potřetí za sebou uspělo hned osm hráčů ze španělské ligy. Po čtyřech postech si rovnoměrně rozdělily FC Barcelona a Real Madrid, pětice hráčů Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Piqué, Andrés Iniesta a Xavi pomohla v minulém roce Španělsku k obhajobě titulu mistrů Evropy.

Jedinými neevropskými fotbalisty v sestavě jsou argentinský útočník z Barcelony Lionel Messi a brazilský obránce Paris St. Germain Thiago Silva, který působil také v AC Milán.

Rekordní sedmou účast v nejlepší jedenáctce roku si připsal Portugalec Cristiano Ronaldo z Realu. Společně se svým madridským spoluhráče Casillasem se ve výběru objevil pošesté za sebou. Pátou účast v řadě zaznamenali barcelonští Messi se Xavim. Nováčky ideální sestavy jsou Němec Mesut Özil z Realu a Ital Andrea Pirlo z Juventusu Turín.

Takřka půl miliónů hlasujících mohlo premiérově vybírat také své nejoblíbenější rozestavení, kterým se stalo 4-4-2. Jeden vybraný hráč dostane od UEFA šek na 100 tisíc eur a věnuje ho mezinárodní zdravotnické organizaci Červený kříž.

Nejlepší jedenáctka roku 2012 podle hlasování fotbalových fanoušků na internetové stránce UEFA:
Casillas - Ramos (oba Španělsko/Real Madrid), Piqué (Španělsko/FC Barcelona), Thiago Silva (Brazílie/AC Milán/PSG), Lahm (Německo/Bayern Mnichov) - Iniesta, Xavi (oba Španělsko/FC Barcelona), Pirlo (Itálie/Juventus Turín), Özil (Německo/Real Madrid) - Messi (Argentina/FC Barcelona), Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid).

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid