Hlavní obsah

Platini chce fotbalové MS 2018 v Evropě

LONDÝN

Prezident UEFA Michel Platini bude bojovat za to, aby fotbalové mistrovství světa 2018 dostala evropská země. Dovede si představit i to, že pro lepší výchozí pozici před volbou výkonného výboru FIFA v prosinci roku 2010 by UEFA mohla stanovit pouze jednoho silného evropského kandidáta.

Článek

Z jedenácti uchazečů, kteří se přihlásili o pořádání šampionátů v letech 2018 a 2022, jsou čtyři z Evropy. Největší šanci z tohoto kvarteta mají Rusko a Anglie, kandidatury Nizozemska, Belgie a Španělska, Portugalska znevýhodňují nedávná vyjádření prezidenta FIFA Seppa Blattera, jenž preferuje snahy jednotlivých zemí.

"Mým úkolem je přesvědčit FIFA, že mistrovství světa 2018 by mělo být v Evropě. Měli bychom se sem vracet každý třetí šampionát," řekl dnes Platini novinářům v Londýně. Na starém kontinentu se konalo zatím poslední MS v roce 2006 v Německu, další šampionáty jsou příští rok v Jihoafrické republice a v roce 2014 v Brazílii.

"Pokud FIFA rozhodne, že se bude hrát v Evropě, pak nebude žádný problém, protože všichni budou hlasovat pro evropskou kandidaturu. Ale nejprve se musíme podrobně seznámit s pravidly FIFA," uvedl Platini. "Pokud FIFA nerozhodne, snad najdeme nějaký způsob nebo řešení na výkonném výboru UEFA," řekla bývalá francouzská fotbalová hvězda k možnosti, že by UEFA poslala do boje pouze jednoho kandidáta.

Spolu se čtyřmi evropskými zeměmi se o MS 2018 a 2022 ucházejí Austrálie, Indonésie, Japonsko, Korea, Katar, USA a Mexiko.

Reklama

Související témata: