Hlavní obsah

Real kvůli Mourinhovi platil rekordní pokuty. Ani UEFA nedokázala nezkrotného Portugalce umravnit

Praha

Osm let funkcionařil devětatřicetiletý Rudolf Řepka v ligových Teplicích. V červnu 2007 byl zvolen generálním sekretářem tehdy ještě ČMFS, nyní Fotbalové asociace ČR. V rámci struktur UEFA se postupně stal delegátem na zápasech evropských pohárů a mezistátních utkáních a v roce 2011 i členem Disciplinární komise UEFA, jejíž výroky sleduje celá fotbalová Evropa.

Foto: Profimedia.cz

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka (vlevo) a předseda Miroslav Pelta.

Článek

Jak jste se dostal k práci v Disciplinární komisi UEFA?

Používáte u nás běžně užívaný název disciplinárka, ale nejdříve bych chtěl upřesnit, že ve strukturách UEFA se tato komise přesně nazývá Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA. Záběr řešených problémů je tedy opravdu široký. Ale zpět k tomu, jak jsem se k práci v této komisi vůbec dostal... Na základě diplomatických jednání mě do této funkce navrhl a schválil přímo Výkonný výbor UEFA. Beru to tak, že to je ocenění mé práce pro fotbal na národní a mezinárodní úrovni.

Jak to uvnitř komise vlastně vypadá?

Podle řádů čítá komise celkem deset členů a vede ji Thomas Partl z Rakouska, dále má dva místopředsedy a sedm členů. V tuto chvíli jsem stále, a to i přes svou čtyřletou praxi v komisi, jejím nejmladším členem. V komisi jsou tři kolegové, kteří v ní pracují už více než dvacet let. Komise je vyvážená, když téměř polovinu tvoří lidé s právním vzděláním a tu druhou lidé spíše fotbalově zaměření, tedy buď předsedové či generální sekretáři národních asociací.

Jak často se v komisi scházíte?

Obvykle zasedáme ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu jednou za měsíc. Znamená to, že jsem tedy téměř dva dny na cestách. Ve fotbalem nabitých měsících jsou však velmi frekventované tzv. telekonference, kdy administrativa UEFA zorganizuje jednání minimálně tří členů komise, kteří na základě zaslaných podkladů rozhodují po telefonu.

Má komise nějaký základní „sazebník" pro vyloučení, tresty na zápasy a pokuty?

Orientační sazebníky pro tresty a pokuty existují. Ale každý případ je specifický, řekl bych unikátní a komise přihlíží také k drobným nuancím. Některé mohou asociaci, klubu či jednotlivci při rozhodování v případu přitížit, jiné zase působí jako polehčující okolnost.

Z jakých podkladů vycházíte při projednávání případů?

Klíčové jsou v tomto směru zprávy rozhodčího a delegáta. Případně i report činovníka společnosti FARE, která bojuje proti rasismu a diskriminaci. Následně se pak posuzují vyjádření asociací, klubů či jednotlivců na uvedené zprávy. Při složitějších případech je možné použít i institut „disciplinárního inspektora", který pro komisi celý případ velmi detailně zanalyzuje a navrhne výši trestu či celkové řešení. My jako komise s tím pak buď souhlasíme, nebo do toho případně vložíme vlastní kreativitu a vyneseme finální rozhodnutí.

Hraje při rozhodování roli například recidiva a patří mezi recidivisty Sparta?

Každá asociace, klub či jednotlivec má svůj „trestní rejstřík", ve kterém se počítají jako přitěžující všechny negativní okolnosti nasbírané po dobu posledních dvou let. Ty se pak logicky odrazí ve finálním rozhodnutí. Co se týká Sparty, řekl bych, že patří spíše k těm slušnějším klubům, i když jí bohužel naposledy velmi ublížily výtržnosti fanoušků při utkání Evropské ligy v Bratislavě.

Přihlíží komise i k finanční situaci klubů, to znamená, že bohatí platí víc než chudí?

Finanční situace jednotlivých klubů v tomto směru nerozhoduje. Měří se všem rovným dílem, za stejný prohřešek zaplatí Real Madrid stejně jako Sparta. Rozdíl je pouze v soutěžích a jejich aktuální fázi, tedy jestli se prohřešek stal v kvalifikaci či finálovém utkání, nebo závěrečném turnaji šampionátu. Přihlížíme také k tomu, jestli se jedná o futsal či fotbal, byl-li to zápas kategorie mládeže nebo dospělých, případně v soutěži žen či amatérů.

Zvažuje komise při udílení trestů i tak říkajíc politická hlediska, co může postih vyvolat? Mám na mysli například zápas Srbsko - Albánie.

Rozhodnutí musí být absolutně apolitická, takže se nehodnotí to, jaký bude mít trest dopad na stát, národ, asociaci či klub.

Co je větším prohřeškem: rasismus, nebo dýmovnice a petardy či rvačky v hledišti?

Od roku 2014, kdy se schválila novelizace Disciplinárního řádu UEFA, tak je to dle mého jednoznačně rasismus. První prohřešek znamená částečné zavření stadiónu, následný prohřešek domácí utkání hrané bez diváků a navíc pokuta nejméně 50 000 eur, další tvrdé tresty následují. V porovnání s postihy za dýmovnice a pyrotechniku či nepokoje mezi fanoušky jsou tresty vyšší, i když i v případě rvaček fanoušků nám také řády dovolují zavřít stadión až na několik utkání.

Můžete se zúčastnit jednání, když se probírá český klub nebo hráč?

Již z principu se nemohu jako člen komise účastnit případů, kde je jednou ze stran buď český klub, hráč, anebo přímo FAČR. V rámci finálového turnaje mistrovství Evropy jsem se například nemohl účastnit ani rozhodování o hráčích či asociacích v době, kdy náš národní tým byl stále ve hře. Dokonce jsem nemohl být u jednání, kdy Wayne Rooney dostal červenou kartu v kvalifikaci a bylo jasné, že jeho trest mu vyprší až na samotném šampionátu. Rozhodnutí mělo padnout ještě před losem skupin mistrovství a nebylo jasné, zda se náš národní tým nepotká s Anglií ve skupině.

Jakým způsobem komise rozhoduje?

Zaběhlý postup je, že předseda navrhne usnesení a ostatní se k návrhu vyjadřují. Ve sporných případech rozhoduje většina, v případě rovnosti hlasů převažuje ten předsedův.

Předvoláváte si hráče, případně funkcionáře?

Ano, disciplinární řád to umožňuje, ale musím říci, že po dobu mého působení v komisi jsme této možnosti nevyužili. Zatím jsme si vždy vystačili pouze s písemným vyjádřením všech stran. Jsme soud první instance a hráči či funkcionáři se dostavují až v případě projednávání u druhé instance, tedy u Odvolací komise UEFA.

Existují v rejstříku trestů i varianty vyloučení klubu či národního týmu ze soutěží UEFA?

I tyto varianty připouští Disciplinární řád UEFA. Například v případě korupce jsme k této možnosti již několikrát přistoupili.

Nejvíc zaplatil Real Madrid
Disciplinární komise UEFA se s provinilci nemazlí. Za výtržnosti fanoušků či rasistické urážky padají vysoké pokuty, běžné už je uzavírání hledišť, tedy zápasy bez diváků, nebo zavření sektorů, v nichž se objevily problémy. Nejvyšší pokuty, které komise udělila v době působení Rudolfa Řepky, jsou ale kuriózní.
„Real Madrid nasbíral pokutu 2 100 000 eur za pozdní nastupování k zápasům Ligy mistrů. V době působení trenéra Josého Mourinha chodili hráči Realu takřka pravidelně na hřiště se zpožděním, což dělalo problémy držitelům televizních a reklamních práv. Za první pozdní příchod dostal klub pokutu 10 000 eur, pak dvacet, 30 000 a dál to narůstalo, protože se připočítávalo deset tisíc za recidivu. Až se to nasčítalo za poslední dva roky k té z našeho pohledu astronomické částce. Upozorňovali jsme sportovního ředitele Realu Emilia Butragueňa, ať s tím něco udělají, ale nedokázali Mourinha, který to dělal schválně, umravnit,“ uvedl Řepka.
„Z hráčů dostal nejvyšší pokutu dánský reprezentant Nicklas Bendtner, který ukázal na mistrovství Evropy 2012 po vstřeleném gólu reklamu na slipech. Ta ho stála skoro sto tisíc eur,“ přidal český zástupce v nejvyšší evropské disciplinárce další kuriózní případ.

Reklama

Související témata: